Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, ‘Uluslararası İnsan Hakları Kurumları İyi Uygulama Örnekleri ve Deneyim Paylaşımı Uluslararası Konferansı”nın açılışında yaptığı konuşmada 17 Aralık yolsuzluk operasyonunda adı geçen bakanlarla ilgili olarak “Yüce Divan yargılaması yeniden yapılabilir” dedi.
Arınç’ın konuşmasından satır başları şöyle:
“Ben de gelirken bütün gazeteleri okudum. Seçimin üzerinden 5 gün geçti, geçici sonuçlar açıklandı. Sayın Cumhurbaşkanı yeni hükümet kurulana kadar göreve devam ricasında bulundu. Sayın cumhurbaşkanımızın bir konuşması oldu dün.
“Fevkalade yapıcı ve bundan sonraki sürece ışık tutan bir konuşmaydı. Başbakanımız da seçim sonuçlarını değerlendiriyor ve hükümet kurma görevi verildiğinde ne yapması gerektiği için toplantı yapıyor. Henüz hükümet çalışmaları başlamadı. Bugünlerde çıkan bütün haberlerin gerçek olmadığını söylemek istiyorum. Bunlar basına tartışılan bir kısım yorumlardır.
“Bazı Meclis adaylarının isimlerini geçmesi şüphesiz doğaldır ama uzaktan yakında doğruluğu yoktur. Sonuçları partimiz ve partiler açısından tahlil etmiştim.
“Bahçeli’nin seçim akşamı yaptığı konuşmayı benimsemediğimi söyleyip koalisyon önerisi getirmiştim. Bunun dışında bir değerlendirmem olmadı. Ne yapmalı ki bu partilerin kırmızı çizgileri var derseniz, siyasette böyle bir şey olmaz. Kırmızı çizgim şudur kabul etmem anlayışı doğru bir anlayış değildir. Kendine güvenen siyasetçi böyle yola çıkmaz.
“Ama öncelikler hükümet kurma imkanlarının araştırılması ve acil yapılacak işlemlerle ilgili acil karar verilmedi gerekir. Sayın Davutoğlu’nun konuşmalarında çok önemli bir noktaya değindiğini görüyorum. Kırmızı çizgi olmaz. Doğru bir çalışma yapılırsa ülke için verimli, hayırlı bir hükümet kurulacağını düşünüyorum.
“Şimdi bunun tekrar meclise gelmesi hukuken mümkün olabilir mi? Anayasa hukukçularından bazıları tekrar soruşturma açılamadığını bazıları ise açılabileceğini düşünüyor. 1995’ten beri parlamentodayım. Evet böyle olabildiğini gördüm. Örneği vardır.
“Meclis soruşturma komisyonu kurulsa veya yeniden Yüce Divan’a gitse diye bir parti başkanının söz söylemeye hakkı yoktur. Bir parti grubunun ‘biz bu konuda karar aldık, 4 eski bakan hakkında yeniden soruşturma komisyonu açacağız, bunu da diğer partilere bir öneri olarak götürüyoruz’ demesi anayasayı çiğnemektir.
“Çünkü anayasanın amir hükümleri içerisinde ‘meclis soruşturması açılması konusunda hiçbir parti grubunda karar alınamaz, konuşulamaz’ diye hüküm vardır. Sadece milletvekilleri böyle bir komisyonun açılması ve sonuçlanması konusunda vicdanlarına ve hukuka uygun hareket eder.
“Hiçbir parti karar alamaz, bu karar doğrultusunda işlem yapamaz, yaparsa bu anayasayı çiğnemek anlamına gelir. Bugünden sayın genel başkanlara hatırlatmak istiyorum ki bu konuyu ağızlarına alıp da parti kararı veya gruplarını bağlayıcı bir karar olarak ileri sürmesinler. Anayasayı bilmedikleri anlamına gelir ve mahcup olurlar.”