Anayasa Mahkemesi (AYM), kafede otururken üst aramasına itiraz ettiği için gözaltına alınan başvurucuyu haklı buldu, cumhuriyet başsavcılığının kolluk görevlileri hakkında etkili soruşturma yapmaması nedeniyle kötü muamele yasağının ihlal edildiğine karar verdi.
AYM, kafede üst aramasına karşı çıktığı için gözaltına alınan Hüseyin Ali Kudret isimli vatandaşın başvurusunu değerlendirdi.
Resmi Gazete’de bugün yayımlanan kararda AYM, kolluk görevlileri hakkında etkili soruşturma yürütülmemesi nedeniyle kötü muamele hakkının usul yönünden ihlal edildiğine karar verdi.
AYM, yeniden soruşturma yapılmasına ve başvurucuya 10 bin lira tazminat ödenmesine hükmetti.
Polisler hakkında şikayetler karşılıksız kaldı, şikayetçiler yargılandı
AYM kararına yansıyan bilgilere göre, başvurucu Hüseyin Ali Kudret, 2017 yılında üniversite öğrencisi iken bir arkadaşı ile Hatay Samandağ’da bir kafede oturuyordu. Kolluk kuvvetleri “Huzur Türkiye” uygulaması adı altında kontrol ve arama yapmak üzere kafeye geldi. Kimlik kontrolü ve çantaların aranmasının ardından polis kafedekilerin üstlerini aramak istedi. Hüseyin Ali Kudret bunun hukuka aykırı olduğunu ve istemediğini belirtti ancak polis üstünü aradı. Kudret’in arkadaşının polise itirazı üzerine Kudret ve arkadaşı gözaltına alındı. Hüseyin Ali Kudret, polisin kendisini saçından tutup sürükleyerek polis aracına götürdüğünü belirtti.
Başvurucu, gözaltına alınırken karşılaştığı uygulamayı karakolda anlattığını ancak anlattıklarının tutanağa geçmediğini, bu sırada başka bir polis tarafından tehdit edildiğini belirtti. Ayrıca sağlık kontrolü için gittikleri hastanede polisin içeri girmesine doktorun izin verdiğini belirterek şikayette bulundu.
Hüseyin Ali Kudret’in şikayetlerine karşı kovuşturmaya yer olmadığı kararı alınırken, Kudret ve arkadaşı “görevi yaptırmamak için direnmek” suçlamasıyla yargılandı. Beraat ettiler.
Görüntülere bakılmadan kamera iade edilmiş
AYM, Kudret’in 2018 yılında yaptığı başvuruyu karara bağlarken kafeden alınan ancak “yeterli sayı ve donanımda kolluk görevlisi bulunmaması” gerekçesiyle görüntüler incelenmeden sahibine iade edilen kameraya dikkat çekti. Bu durumun başsavcılıkça özenle hareket edildiği izlenimine gölge düşürdüğünü belirtti.
AYM, kolluk görevlileri hakkında etkili soruşturma yapılmaması nedeniyle kötü muamele yasağının usul boyutuyla ihlal edildiğine karar verdi.
İhlalin cumhuriyet başsavcılığının işlemlerinden kaynaklandığını belirten AYM, kararın bir örneğinin yeniden yargılama yapılmak üzere Samandağ Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilmesine ve başvurucuya 10 bin TL tazminat ödenmesine karar verdi.
(Medyascope)