Almanya’nın savaş sonrası tarihinde ilk defa, Federal Parlamentoda temsil edilen bir parti ‘demokrasiye potansiyel bir tehdit’ olarak görüldüğü için yüksek düzeyde takip ve inceleme altına alındı.
Almanya’nın iç istihbarat teşkilatı, aşırı sağ ‘Almanya için Alternatif’ (AfD) adlı siyasi partiyi gözlem altına aldığını belirterek, devlet ile ana muhalefet haline gelen parti arasında adeta bir savaş başlatmış oldu.
Çarşamba günü alınan bu karar ile Almanya devleti İkinci Dünya Savaşı öncesi ve sırasında yaşananlara bir daha geçit verilmeyeceği mesajı iletmiş oldu. Ancak AfD seçimler yoluyla meşru şekilde mecliste temsil edilen bir siyasi parti, dolayısıyla bir kez daha demokrasinin en temel açmazı olan durum ortaya çıkıyor: Demokrasiler demokrasiyi ortadan kaldırmak isteyen fikirlere de özgürlük tanımalı mı? Demokrasi için tehlike olarak kabul edilen bir partiyle ne yapılmalı?
Bu soru, Angela Merkel’in 16 yıl sonra şansölyeliği bırakacağı bir seçim yılında daha da özel ve önemli bir durum oluşturuyor. Merkel görev süresi içerisinde tarihinden ders almış ve mültecileri ağırlayan bir Almanya’nın sembolü haline geldi.
Devlet içinde varlık oluşturmaya başladılar
Koronavirüs salgını sırasında AfDliler şiddete dönüşen protestolara katıldı, bir olayda protestocular Parlamento binasına sızdı ve orada da olaylar çıkarıldı. Parti radikalleşme suçlamalarına karşın ülke çapında parlamento ve eyalet yasama organlarında varlık oluşturmuş durumda.
Partinin tutumundan giderek daha fazla endişe duyan ve iç istihbarat teşkilatı olarak da bilinen Federal Anayasa Koruma Dairesi, iki yıl boyunca AfD yetkililerinin konuşmalarını ve sosyal medya paylaşımlarını inceledi.
Durumun boyutları araştırılacak
Neticede de partinin ve gençlik örgütünün en radikal kanatları aşırılıkçı olarak sınıflandırdı ve en etkili isimlerinin gözetim altına alınacağı açıklandı. Bu son kararda tüm AfD ‘aşırılıkçı’ olarak nitelendirilmiyor ancak parti içinde en etkili gruplar üzerinden durumun tam olarak ne boyutlarda olduğu araştırılacak.
AfD: Siyasi amaçlı
AfD üyeleri çarşamba günü olan bitene sert tepki vererek, yasal yollara başvuracaklarını söylediler. AfD’ye göre bu tür girişimler tamamen siyasi amaçlı.