HDP eş genel başkanları ve milletvekillerine dönük 4 Kasım 2016 tarihinde yürütülen gözaltı operasyonları kapsamında tutuklanan ve 6 Ocak 2022’de tahliye edilen Van Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Abdullah Zeydan’ın 5’inci duruşması görüldü. Diyarbakır 5’inci Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada “canlı kalkan” bölgesinde keşif yapılmasına karar verildi.
Yargıtay 16. Ceza Dairesinin bozma kararı sonrası yeniden görülmeye başlanan davada Zeydan, “terör örgütüne yardım etmek” iddiasıyla yargılanıyor.
Duruşmaya Zeydan katılmazken, avukatı Mahsuni Karaman hazır bulundu. Müvekkilinin Yüksekova (Gever) ilçesinin Çatmaköy alanındaki askeri operasyona karşı canlı kalkan olan kadınları çıkarmak için bölgeye gittiğini belirten Karaman, müvekkilinin kimseyle iletişime geçmeden operasyon bölgesine uzak bir noktada askerler tarafından engellendiğini söyledi. Dosyanın, “cezalandırma” saikiyle açıldığını dile getiren Karaman, müvekkilinin durduğu yerin ve olay yerinin tespiti için keşif talebinde bulundu.
Avukatın keşif yapılması talebini kabul eden mahkeme heyeti, duruşmayı 16 Ocak 2025’e erteledi.
Ne olmuştu?
Hakkari Cumhuriyet Başsavcılığı, Zeydan hakkında 2015-2016 yılları arasında Hakkari, Yüksekova ve Şırnak’ta düzenlenen 7 ayrı toplantı, basın açıklaması, yürüyüş ve cenaze törenine katılması ile yaptığı konuşmalar nedeniyle soruşturma başlattı.
Soruşturma sonucunda hakkında “terör örgütü propagandası yapma”, “suçu ve suçluyu övme”, “kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşleri düzenleme, yönetme bunların hareketlerine katılma” ile “terör örgütüne üye olma” suçlamalarıyla iddianame hazırlanan Zeydan’ın 20 yıla kadar hapsi istendi.
İddianameyi kabul eden Hakkari 2. Ağır Ceza Mahkemesinin talebi üzerine Yargıtay, dava dosyasını “güvenlik” gerekçesiyle Diyarbakır’a nakletti.
Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın ilk duruşmasında esas hakkındaki mütalaasını hazırlayan savcı, “2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet” suçundan beraatını talep ettiği Zeydan’ın “terör örgütü üyeliği” ve “terör örgütü propagandası” suçlarından 15 yıla kadar hapis istemiyle cezalandırılmasını talep etti.
Mahkeme, Zeydan’a “canlı kalkan” eylemine katıldığı gerekçesiyle “terör örgütüne yardım etmek”ten 5 yıl hapis, “PKK sizi tükürüğünde boğar” sözleri nedeniyle ise “Basın yayın yoluyla terör örgütü propagandası yapmak”tan 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası verdi.
Zeydan’ın avukatlarının verilen 8 yıl 1 ay 15 günlük hapis cezasına itiraz etmesi üzerine dosya Antep Bölge Adliye Mahkemesine gönderildi. İstinaf, “savunma hakkının kısıtlandığı” gerekçesiyle Zeydan hakkındaki hapis cezasını bozdu.
Yerel mahkemenin yeniden yapılan yargılamada daha önce verdiği hapis cezasında ısrar etmesi üzerinde dosyanın temyiz edildiği istinaf mahkemesi cezayı onadı. Bunun üzerine avukatlar, itirazlarını Yargıtay’a taşıdı. Yargıtay 16. Ceza Dairesi ise 26 Mayıs 2021 tarihinde aldığı kararla itirazı kabul edip dosyayı bozdu.
(MA)