Bir süredir kötü koşullar nedeniyle tepki çeken ABD-Meksika sınırındaki göçmen gözaltı merkezleri, çocuklara kötü muamele iddiasıyla tekrar gündeme geldi.
Orta Amerika’dan yola çıkan göç kervanının ABD-Meksika sınırına ulaşması ve göçmenlerin ABD’ye yasal yollardan geçebilmek için sınırda beklemeleri Washington yönetiminin sınır güvenliğini gittikçe sıkılaştırılmasına sebep oldu.
Gözaltı merkezlerinde tutulan göçmenler bir süredir zor şartlar altında ABD’ye geçmek için yasal işlemlerin tamamlanmasını bekliyor.
Kötü koşullar nedeniyle bir süredir gündemde olan merkezler yeni bir olayla tekrar gündeme geldi.
Arizona’daki gözaltı tesisinde tutulan çocukların kötü muameleye maruz kaldığı iddiaları ortaya atıldı.
ABD’de yayın yapan NBC kanalı, Sağlık Bakanlığı yetkililerinin görüştüğü yaklaşık 30 çocuğun belgelerine ulaştığını bildirdi.
NBC bu belgelerde, bazı çocukların ‘görevlileri kızdırmamak’ için temiz su bile isteyememesi dahil birçok şikayetin bulunduğunu belirtti.
Sınırdaki merkezlerde tutulan göçmenler içerisinde en zor şartlarda bulunanlar ebeveynlerinin refakat etmediği çocuklar. Büyük bir kısmı ebeveyni olmayan 2 bin göçmen çocuk ABD-Meksika sınırında tutuluyor.
Çocuklar betonda uyumaya zorlandı
Haberde, Gümrük ve Sınır muhafızlarının, yemek ve suyun tadından şikayet eden çocukların hücrelerinden yatakların çıkarıldığını ve çocukların betonda uyumaya zorlandığı da belirtildi.
Bir başka ifadeye göre de sadece incecik battaniyeler verilen çocuklar açık havada uyumaya zorlandı. Duş almaları ya da telefonla görüşmeleri de yasaklandı.
NBC ayrıca, Sağlık Bakanlığı yetkililerinin görüştüğü çocukların bu merkezlerde yasal olarak izin verilenden daha uzun kaldıklarını öne sürdü.
Gümrük ve Sınır Muhafaza sözcüsünün, “İddialar genel uygulamalarımızla örtüşmüyor, tam kapsamlı soruşturma başlatacağız” sözlerine de yer verildi.
Gözaltılar yüzde 124 arttı
Geçen hafta İç Güvenlik Bakanlığı genel müfettişi kendi raporunu yayınlamış, çocukların ve yetişkinlerin aşırı kalabalık tesislerde uzun süre kalmasıyla ilgili harekete geçilmesi gerektiğini bildirmişti.
Raporda 2018 yılının Ekim ayı ile 2019 yılının Mayıs ayı arasında, bir önceki yılın aynı tarih aralığına göre gözaltıların yüzde 124 arttığı belirtildi.
Söz konusu raporda birçok hücredeki göçmenlerin hareket edecek yeri bile olmadığını gösteren fotoğraflar da yer almıştı.
(Gazete Karınca)