İran’ın Şam Büyükelçiliği’ne 1 Nisan günü İsrail tarafından düzenlenen hava saldırısına misilleme yapacağına dair iddialar üzerine gerilim tırmanmaya devam ediyor. Rusya, Almanya ve İngiltere’den Ortadoğu’da itidal çağrıları yükselirken, İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant’dan Tahran’a yeni tehdit geldi. ABD ise olası bir saldırıya karşı önlem olarak İsrail’deki büyükelçilik çalışanlarına seyahat kısıtlaması getirdi.
Wall Street Journal: 24-48 saat içinde düzenlenebilir
Gerilime ilişkin son gelişmeler şöyle:
Amerikan gazetesi Wall Street Journal, “İran’ın İsrail’in kuzeyinde ya da güneyinde de 24-48 saat içinde saldırı düzenleyebileceğini” ve İsrail’in de buna karşı hazırlık yaptığını ileri sürdü. Haber, Amerikan istihbarat raporlarına dayandırıldı. Gazeteye konuşan İran yönetimine yakın bir kaynak, saldırı planlarının tartışılmasına rağmen henüz nihai bir karara varılmadığını söyledi.
Gallant: Yanıt veririz
İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Amerikalı mevkidaşı Lloyd Austin’e “İran’ın İsrail topraklarında düzenleyeceği her saldırıya uygun şekilde yanıt vereceklerini” söyledi.
ABD’den elçilik personeline uyarı
ABD, İsrail’deki büyükelçilik çalışanlarına seyahat kısıtlaması getirdi. İsrail’deki Amerikan Büyükelçiliği’nde görevli personele, “her ihtimale karşı” Kudüs ve çevresi ile Tel Aviv ve Beerşeba bölgeleri dışına çıkmamaları uyarısı yapıldı.
Diplomasi trafiği
Rusya, Almanya ve İngiltere’den ise taraflara itidal çağrısı geldi. İngiltere ve Almanya’nın dışişleri bakanları David Cameron ile Annalena Baerbock, İranlı mevkidaşları Hüseyin Emirabdullahiyan’ı arayarak gerilimin daha fazla artırmaması çağrısında bulundu. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov da bölgede istikrar çağrısı yaptı.
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken de bir dizi telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın yanı sıra Çinli ve Suudi mevkidaşlarıyla da görüşen Blinken, gerilimi artırmanın hiçbir ülkenin çıkarına olmadığını söyleyerek İran’a çağrıda bulunulmasını istedi.
Ne olmuştu?
İsrail’in Suriye’nin başkenti Şam’daki İran Konsolosluğu’na 1 Nisan günü düzenlediği saldırıda üst düzey Devrim Muhafızları komutanlarının da aralarında bulunduğu yedi askeri yetkili öldürülmüştü. Tahran yönetimi, saldırıya misillemede bulunacağını açıklamıştı. Ayetullah Ali Hamaney, çarşamba günü ramazan ayının bitişi vesilesiyle yaptığı konuşmada, elçilik saldırısını kendi topraklarına yapılmış saydıklarını ve İsrail’in “cezalandırılacağını” söylemişti.
İran’ın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilciliği’nden yapılan açıklamadaysa, “bu haydut rejimi cezalandırma zorunluluğundan” ancak BM Güvenlik Konseyi’nin İsrail’i kınaması ve sorumlulardan hesap sorması halinde kaçınılabileceği belirtilmişti.
Gerilim tırmanırken, Alman havayolu şirketi Lufthansa da Tahran uçuşlarını askıya alma kararını uzatmıştı.