ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Kıbrıs’a 30 yılı aşkındır uygulanan silah ambargosunun askıya alınması için uzun zamandır çalıştıklarını belirtti.
ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, Kıbrız'a uygulanan silah ambargosunu uzun süredir kaldırmayı düşündüklerini belirterek, "Bu adımın Doğu Akdeniz'deki yüksek gerginlik zamanında alındığını biliyoruz ama doğru bir karar olduğunu düşünüyoruz" dedi.
Dün Kıbrıs lideri Nikos Anastasiadis ile görüşüp yaptımların kaldırıldığını bildiren Pompeo bugün de; "Uzun zamandır üstünde çalıştığımız bir karardı. Bu adımın Doğu Akdeniz'deki yüksek gerginlik zamanında alındığını biliyoruz ama doğru bir karar olduğunu düşünüyoruz. Herkesten bölgedeki gerginliği düşürmelerini istiyoruz" diye konuştu.
ABD'nin kararına tepki gösteran Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, ambargonun kaldırılmasını "Avrupa'nın Ada'da yaptığı hataların ABD tarafından tekrarlanması" olarak tanımladı, söz konusu kararla bölgede çatışma riskinin arttığını belirtti.
Dışişleri Bakanlığı ise dün gece, "Doğu Akdeniz’de gerginliğin azaltılması amacıyla çaba harcanan bir dönemde, ABD’nin bölge barış ve istikrar ortamını zehirleyen bu tür bir kararın altına imza atması müttefiklik ruhuyla da bağdaşmamaktadır" açıklamasını yapmıştı.
Dışişleri Bakanı Pompeo dün, "Kıbrıs, Doğu Akdeniz'de kilit ortağımızdır. Güvenlik işbirliğimizi derinleştireceğimizi duyurmaktan memnuniyet duyuyorum. Gelecek mali yılda öldürücü olmayan savunma malzemeleri ve hizmetlerinin satışına getirilen kısıtlamaları kaldıracağız" demişti.
ABD Kongresi de Aralık 2019'da Kıbrıs Cumhuriyeti'ne silah ambargosunun kaldırılması kararını almıştı. Önce Temsilciler Meclisi, daha sonra Senato savunma bütçeleri yasa tasarı kapsamında ambargonun kaldırılmasını desteklemişti.