IŞİD çetecilerinin saldırılarının ardından topraklarını terk ederek göç etmek zorunda kalan yüz binlerce Şengalli ve Kobanêli için Avrupa Birliği tarafından Türkiye’ye verilen 20 Milyon Euro’luk yardımın mağdurlara ulaştırılmadığı ortaya çıktı. AB’nin GABB yetkililerine gönderdiği bir belgede, özellikle IŞİD zulmünden kaçan Êzidî ve Kobanêlilere ulaştırılmak üzere gönderdiğini belirttiği 20 milyon Euro’nun nereye harcandığına dair bir cevap ortada yok.
IŞİD çetecilerinin 3 Ağustos günü Şengal’e ardından da 15 Eylül günü Rojava’nın Kabone Kantonu’na dönük saldırılarının ardından göç etmek zorunda kalan yüz binlerce kişiye destek amacıyla Avrupa Birliği tarafından Türkiye aracılığıyla gönderilen 20 Milyon Euro’nun muhataplarına ulaştırılmadığı resmi belgeyle ortaya çıktı. Saldırıların başladığı ilk günden itibaren gelişlerin başladığı Kuzey Kürdistan kentlerine gelişler olurken, DBP, DTK ve HDP başta olmak üzere çeşitli sivil toplum örgütleri ve yurttaşlar, göç etmek zorunda kalanlara dayanışma elini uzattı. Gelen yurttaşlara yardım etmesi gereken Türkiye ilk başlarda sınırdan geçişleri bile engellerken, Kobanê’den göç edenlere “kucak açtık” diyerek, karşıladı. Ancak devletin hiçbir şekilde göç etmek zorunda kalanlara yardım etmediği gibi bu kez yapılan yardımları da cebine indirdi.
Resmi rakamlara göre Kobanê’den şu ana kadar 200 bine yakın kişi Urfa’nın Suruç ilçesine gelirken, bunlardan 6 bin 120 kişi devlet tarafından oluşturulan AFAD çadırlarında kalmaya başladı. Yine Şengal’den Kuzey Kürdistan’a gelen 18 bin yurttaş içinde asıl yardım etmesi gereken devlet kurumları dışındaki kurum ve kuruluşlar tarafından gerekli dayanışma sergilendi. Yurttaşlarla yardım ve dayanışma kampanyaları devam ederken, bu kez göç etmek zorunda kalan yüz binlerce kişiye ulaştırılması ve gerekli ihtiyaçlarının sağlanması amacıyla Avrupa Komisyonu tarafından gönderilen 20 Milyon Euro’nun Türkiye aracılığıyla göç etmek zorunda kalanlara ulaştırılmadığı öğrenildi.
Gerçek, GABB’ın raporuna verilen cevapla ortaya çıktı
Göçlerin başlamasının ardından Güneydoğu Anadolu Belediyeler Birliği eş başkanlığını yürüten Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak ve Siirt Belediyesi Eş Başkanı Tuncer Bakırhan imzasıyla hazırlanan rapor, gerekli desteğin sunulması ve duyarlılığın artırılması için yaklaşık iki ay önce Avrupa Birliği’nin yürütme organı olan Avrupa Komisyonu’na gönderildi. GABB olarak Avrupa Komisyonu’na ulaştırılan bu raporun ardından gerekli desteğin sunulması beklenirken, 24 Kasım günü yetkililere ulaşan belgede aslında gerekli yardımın daha önceden Türkiye üzerinden yapıldığı öğrenilirken, bu kez sadece 6 bin 120 kişiye yardım yapan Türkiye’nin bu parayı ne yaptığı sorusu karşılık bulmadı.
20 Milyon gönderdik, 19 Milyon da 2015 başında ulaştırılacak
Sunulan rapora, Avrupa Komisyonu Kalkınma ve İşbirliği Avrupa Genel Müdürü Fernando Frutuoso de Melo imzasıyla verilen cevapta, AB’nin özellikle IŞİD saldırılarından kaçan ve Türkiye Kürdistan bölgesinin sınırlarının kesiştiği bölgede yerleştirilen mültecilere sunulmak üzere yardımda bulunduğu insani krize en iyi şekilde cevap olabilmek için tüm araçların acil bir biçimde harekete geçirdiği ifade edilerek, bu kapsamda Avrupa Komisyonu’nca savunmasız durumda olan mağdurlara barınma, yemek ve temel sağlık-bakım hizmeti için Türkiye’ye 20 Milyon Euro’nun tahsis edildiğine yer verildi. Bu yardımın yanı sıra AB’ye üye ülkelerinde AB Sivil Savunma Mekanizması aracılığıyla çeşitli ayni yardımların sağlandığına yer verilen cevapta, 2015 yılının başında 19 Milyon Euro’nun da ulaştırılacağı ifade edildi.
Cevapta, 19 Milyon Euro’luk paketin “Özellikle Türkiye’nin Güneydoğu’sunda bulunan mültecilerin kayıt işlemleri, bunlara hizmet sunumu ve geçim olanaklarının sağlanması için mültecilere ve ev sahipliği yapan topluluklara” yönelik olacağı da belirtiliyor. GABB tarafından sunulan rapora cevaben gönderilen yazıda ayrıca komisyonun kısa vadeli desteğe ek olarak, sosyal ve ekonomik kalkınmayı teşvik etmek ve Êzidî halkının da dahil olmak üzere tüm bölge halkları için bu olanakların geliştirilmesi amacıyla Irak ve Suriye’ye yönelik orta/uzun vadeli kalkınma yardımları hareket geçirilmesinin planladığına yer veriliyor.
Bakan Bozkır’a da gerekli bilgilendirme yapılmış
Gerekli desteğin sunulduğunun açık bir şekilde ortaya konulduğu yazıda ayrıca bu konuda 13 Ekim tarihinde Ankara’da bulunan Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı, Bakan Volkan Bozkır’a da tüm bu girişimlerin anlatıldığı ve birkaç ek fon hakkında bilgi içeren mektubunda gönderildiği belirtiliyor. Yazıda son olarak ise daha fazla bilgi ve insani iş birliği imkanlarının belirlenmesi amacıyla da Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu ile temas kurulması öneriliyor.
Yardım kayboldu, göç edenlerse kaderine terk edildi
Söz konusu 20 Milyon Euro’luk fonun nereye aktarıldığı ya da ne şekilde kullanıldığı bilinmezken, göç edenlere ulaştırılması gereken bu fonun ulaşmamasından dolayı yüz binlerce kişi ağır kış koşullarına rağmen zor şartlarda çadırlarda yaşamaya devam ediyor. Devlet yetkililerinin “kucak açtık” dediği sadece 6 bin 120 kişinin ihtiyaçları devlet tarafından karşılanıyor ancak geriye kalan yüz binlerce kişinin yaşadığı trajedi unutulduğu gibi kendilerine gönderilen bu kadar yüksek bir miktardaki paraya rağmen zor koşullarda yaşama tutunuyor. Aynı şekilde Şengal’den göç etmek zorunda kalan ve AFAD’a ait çadır kentlerde kalan 12 bin yurttaş buralarda yaşama tutunurken, binlercesi de DBP’li belediyelerce oluşturulan kamplarda kalmakta. Öte yandan skandalın ortaya çıkmasının ardından GABB yetkililerinin bir dizi temaslarda bulunduğu ve konuyu yetkililerle konuşmak için harekete geçtiği öğrenildi.
20 Milyon Euro eşittir 58 Milyon 354 TL
Türkiye aracılığıyla Kobanê ve Şengalilerin ihtiyaçlarının karşılanması için gönderilen 20 Milyon Euro’nun TL karşılığı bugün 58 Milyon 354 bin TL’ye denk düşüyor. Bu yardım devletin baktığı 18 bin mülteciye aktarılması durumunda mültecilerin hiçbir ihtiyacının kalmaması gerektiği gibi AFAD kamplarında kalmayan mültecilere de kaynak aktarılması gerekiyordu.