Twitter’da Anadolu Ajansı’nı eleştiren mesajlar atan 58 kişi için soruşturma başlatıldı. Suç duyurusunda, şüphelilerin uzlaşma taleplerinin kabul edilmeyeceği, iddialara konu mesajlarının kaldırılması ya da hesaplarının kapatılmasına karar verilmesi de talep edildi.
Anadolu Ajansı’nın şikâyeti üzerine, Twitter’da kuruma yönelik eleştirel ve küfür içeren mesaj atanlar hakkında soruşturma başlatıldığı ortaya çıktı.
Cumhuriyet’ten Ahmet Şık’ın haberine göre, Ajansın eski genel müdürü Kemal Öztürk ile yardımcısı Ebubekir Şahin ve kurum çalışanlarının şikâyetçi olarak göründüğü soruşturmada, aralarında gazeteciler ve CHP milletvekillerinin de bulunduğu 58 şüpheli, “hakaret, iftira ve tehditin yanı sıra halkı kin ve düşmanlığa tahrik” suçunu işlemekle de suçlanıyor.
Ajansın tarafsızlığına gölge düşürüldüğü öne sürülen suç duyurusunda kurum çalışanlarının devlet memuru olduğu da vurgulandı.
Suç duyurusu dilekçesinde Anadolu Ajansı’nın tarafsız ve bağımsız olduğunu savunan, eski Genel Müdür Kemal Öztürk, istifa ederek önümüzdeki haziranda yapılacak genel seçimlerde AKP’den milletvekili aday adayı oldu.
Öztürk, AA Genel Müdürü olmadan önce de Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın basın danışmanıydı. Haklarında suç duyurusu bulunan 58 kişi arasında, Can Dündar, Ahmet Şık ile Hürriyet Gazetesi yazarlarından Melis Alphan, Milliyet Gazetesi muhabiri Burcu Karakaş, Zaman Gazetesi Washington Temsilcisi Ali Arslan, Taraf Gazetesi yazarı Emre Uslu, Fazıl Say, Metin Uca, Erdal Beşikçioğlu, Fazıl Say, Atilla Taş ile CHP milletvekilleri Umut Oran ve Müslim Sarı da var. Ancak söz konusu şüphelilerin mesajlarında küfür ve hakaret bulunmuyor. Suç duyurusunda şüphelilerin uzlaşma taleplerinin kabul edilmeyeceği belirtilerek şüphelilerin iddialara konu mesajlarının kaldırılması ya da hesaplarının kapatılmasına karar verilmesi talep edildi.
Haklarında suç duyurusunda bulunulan bazı şüphelilerin savunmanlığını da yapan Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Yaman Akdeniz, bu tür soruşturmaların korku yayarak sindirmek amacı taşıdığını söyledi. “Dondurucu etki yaratılmak isteniyor” diyen Akdeniz, “Emniyet ve savcılıklar işi gücü bırakıp bu tip şikâyetleri incelemeye alıyorlar” dedi.