Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul milletvekili Garo Paylan, Ramazan ve Kurban bayramlarında her yıl köprü ve otoyollardan geçişlerinin ücretsiz olduğunu hatırlatarak Hıristiyan, Musevi, Ezidi ve diğer dinlere mensup vatandaşların bayramlarında neden bu uygulamanın olmadığını sordu.
Paylan, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin’in yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde bayramlara kamu malları ve altyapı kullanımında vatandaştan ücret alınmaması uygulamasını doğru bulduğunu belirtti.
Noel, Roş Aşana, Çarşamba Sor yok sayılıyor
Ancak Anadolu’da binlerce yıldır kutlanan Noel, Paskalya, Roş Aşana ve Çarşamba Sor gibi dini bayramların devletçe yok sayıldığını ifade ederek aynı hakkın diğer dini bayramlarda da olması gerektiğini ifade etti.
“Anayasaya ve evrensel demokratik normlara göre devlet her dine ve her vatandaşına eşit yaklaşmalıdır. Bu yüzden Ramazan ve Kurban bayramlarındaki bu uygulama Hristiyan, Musevi, Ezidi vd. dinlere mensup Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının dini bayramlarını da kapsamalıdır.
“Anayasa’nın “kanun önünde eşitlik” maddesinden yola çıkarak bu yöndeki soru önergemi TBMM Başkanlığı’na sundum. Bunu takiben ilgili mevzuatta var olan değişikliklerin düzenlenmesini öngören kanun teklifimi de en kısa sürede TBMM Başkanlığımıza takdim edeceğim.
“Bu vesileyle tüm yurttaşlarımızın Ramazan Bayramı’nı kutlar, bayramın huzur ve barış ortamında geçmesini, iki bayram arasındaki dönemin Türkiye’de daha eşitlikçi ve demokratik bir ülke kurulması yönünde atılacak siyasi adımlara vesile olmasını dilerim.
Kanunda eşitlik ilkesine aykırı mıdır?
Paylan şu soruları yöneltti:
1-Ramazan Bayramları ve Kurban Bayramlarında alışılageldik olan bu uygulama, Hristiyan, Musevi, Ezidi vd dinlere bağlı mensup vatandaşların, Noel, Paskalya, Roş Aşana, Çarşamba Sor vb. dini bayramlarında neden yürürlüğe konulmamaktadır?
2-Benzer uygulamayı Hristiyan, Musevi, Ezidi, vd. dinlere mensup vatandaşların dini bayramlarında da yürürlüğe koyma konusunda, Bakanlığınız nezdinde yapılan veya devam eden bir çalışma var mıdır? Böyle bir çalışma yapılıyorsa hangi aşamadadır? Böyle bir çalışma yapılmıyorsa bunun gerekçesi nedir?
3-Bu durum sadece Müslüman olan Türkiye vatandaşlarına yönelik özel bir durum mudur?
4-Bu durum, Anayasa’nın “Kanun Önünde Eşitlik” başlığı altındaki 10. maddesine aykırılık taşımakta mıdır?