Dünyaca ünlü dilbilimci ve aktivist Noam Chomsky, The Guardian’ın ekonomi muhabiri Richard Partington ile bir söyleşi yaparak koronavirüs salgınının Trump yönetimi tarafından nasıl yönetildiğini ve küresel çapta nasıl sonuçlar doğurabileceğini değerlendirdi.
Noam Chomsky’e göre Donald Trump bu yüzyıldaki en büyük sağlık felaketi ile mücadele ederken kendini kurtarıcı olarak göstermeye çalışıyor. Bu yüzden de Amerika Birleşik Devleti (ABD) halkını sırtından bıçaklıyor. Chomsky, Trump’ın salgın krizini seçimlerdeki şansını arttırmak için kullandığını belirtirken binlerce ABD’linin ölümünden sorumlu olduğunu savunuyor.
Chomsky bu bağlamda şunları söylüyor: “Trump yönetimi sağlık harcamalarını her geçen gün daha da kısıyor. Toplumu mümkün olduğunca kırılgan hale geliyor ve toplumun acı çekmesine neden oluyor. Ancak Trump’ı destekleyen şirket güçleri kâr elde etmeye devam ediyor”.
Chomsky aynı zamanda Trump’ın başkanlık görevinin bütün sorumluluklarını terk ederek yükü eyalet yöneticilerinin omuzlarına yüklediğini belirterek, “Çok sayıda insanı öldürüp yeniden seçilme şansını arttırmak için müthiş bir strateji” diyor.
Trump’ın ABD’de ölenlerden sorumlu olup olmadığının sorulması üzerine Chomsky, “Evet, ancak durum zannedildiğinden de kötü, çünkü aynısı uluslararası ölçekte de geçerli. Bu süreç boyunca ABD’li insanlara uyguladığı pervasız şiddeti örtmek için günah keçisi bulmaya çalışıyor” diyor.
Trump’ın uluslararası ölçekte de sorumlu tutulmasının nedeni ise ABD’nin Dünya Sağlık Örgütü’ne (DSÖ) yaptığı maddî yardımı dondurma kararının Yemen’de ve Afrika kıtasında yaşayan insanların da ölümüne yol açması.
Chomsky “Progressive International” (PI) inisiyatifinin açılışında da bir röportaj vermişti. PI inisiyatifi ilerici ve solcu hareketleri küresel düzlemde bir araya getirerek popülist sağ hareketlerle mücadele etmeyi hedefleyen bir inisiyatif. Hareketin öncülüğünü Bernie Sanders ve Yunanistan eski Maliye Bakanı Yanis Varoufakis yapıyor.
Yanis Varoufakis 18 Mart günü Project-syndicate için kaleme aldığı yazıda koronavirüs salgını ile mücadele kapsamında Avrupa ülkeleri tarafından açıklanan paketlerin, krizin nedenlerinin kavranamadığının göstergesi olduğunu belirterek “Euro Grubu, koronavirüs salgınının ortaya çıkartacağı ekonomik gerilemeye karşı organize ve önemli makroekonomik maliye politikaları geliştirmekte zorlanıyor. Korkarım ki ortaya çıkacak sonuç, koronavirüs ile mücadele sürecinde imzalanan anlaşmaların ürkekliğini ve verimsizliğini gizlemek adına kahramanca açıklamalar yapmaktan ibaret olacak” demişti.
Mevcut sağ popülizm ile kendi doğduğu sene (1928) ortaya çıkan Nazizm arasında kıyaslama yapan Noam Chomsky koronavirüs ile mücadelede iki yaklaşımın öne çıktığını söylüyor: “İlk yaklaşım ekonomik açıdan mümkün oldukça vahşileşmeyi öngörüyor. Ronald Reagan ve Margaret Thatcher yaklaşımı olarak betimleyebileceğimiz bu düşünce her şeyi daha da kötü hale getirir. İkinci yaklaşım ise, dünya nüfusunun büyük kısmı için felakete yol açan ve salgına neden olan mevcut bütün kurumsal yapıları yıkarak daha iyi bir dünyaya geçiş yapılması gerektiğini savunuyor. Ancak bu kolay olmayacak. Bu geçişe karşı koyacak güçler var. Uluslararası sistemde benzer saldırıları göreceğiz. Bütün bu saldırıların üstesinden nasıl gelineceğini ise dirgen taşıyan köylülerin tutumu belirleyecek.”