Almanya Federal Hükümet Sözcülüğü, Hollanda’nın Lahey kentindeki Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin (UCM), Gazze Şeridi’ndeki savaş suçları ve insanlığa karşı suçlar dolayısıyla İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ve görevden alınan eski savunma bakanı Yoav Gallant hakkında çıkardığı tutuklama kararı hakkında açıklama yaptı. Hükümet Sözcüsü, Berlin’in UCM’nin tutuklama kararlarını ‘dikkatlice inceleyeceğini’ ancak Almanya’ya ziyaret planlanana kadar ‘başka adım atmayacağını’ ifade etti.
Reuters haber ajansının aktardığına göre, Hükümet Sözcüsü, konuya ilişkin açıklamasında, “Alman hükümeti, UCM statüsünün hazırlanmasına dahil olmuştur; aynı zamanda UCM’nin en büyük destekçilerinden biridir. Bu yaklaşım, Alman tarihinin de bir neticesidir… Aynı zamanda İsrail ile eşsiz ilişkilerimizin ve büyük bir sorumluluğumuzun olması da Alman tarihinin bir neticesidir” değerlendirmesinde bulundu.
Slovenya: Karara tamamen uyacağız
Bir diğer Avrupa ülkesi Slovenya ise tutuklama kararına saygı duyduklarını bildirerek kararı uygulayacaklarının sinyalini verdi. Slovenya Başbakanı Robert Golob hükümete ait X (eski adıyla Twitter) hesabından yaptığı açıklamada, UCM’nin “Gazze’de işlenen savaş suçları ve insanlığa karşı suçlardan ötürü” İsrail Başbakanı Netanyahu ile eski savunma bakanı Gallant hakkındaki karara saygı duyduğunu kaydetti. Başbakan Golob, Netanyahu ve Gallant hakkındaki tutuklama kararına da ülkesinin tamamen uyacağını bildirdi.
Slovenya, İsrail’in saldırılarının ardından haziranda Filistin’i devlet olarak tanımıştı.
İsviçre: Netanyahu gelirse kararı uygulamakla yükümlüyüz
İsviçre Federal Adalet ve Polis Bakanlığı Federal Adalet Ofisi İletişim Sorumlusu Ingrid Ryser de UCM’nin Netanyahu ve Gallant hakkında çıkardığı tutuklama kararı kapsamında Netanyahu’yu ülkeye gelmesi halinde tutuklamakla yükümlü olduklarını bildirdi.
Ryser ile İsviçre Dışişleri Bakanlığı Medya Başkan Yardımcısı Valentin Clivaz, AA muhabirinin, “UCM, İsrail Başbakanı Netanyahu ve eski Savunma Bakanı Gallant için Gazze dahil Filistin topraklarında işledikleri iddia edilen savaş suçları nedeniyle tutuklama emri çıkardığını duyurdu. Bu kararı nasıl değerlendiriyorsunuz? Bu kararın ülkeler tarafından uygulanmasına ilişkin tutumunuz nedir?” sorusunu yazılı yanıtladı.
İsviçre’nin, UCM’nin yasal temelini oluşturan Roma Statüsü’nü 2001 yılında onayladığını hatırlatan Ryser, UCM’yi, onun bağımsızlığını ve her durumda cezasızlıkla mücadelesini desteklediğini kaydetti. Ryser, “Roma Statüsü’ne taraf olan İsviçre, UCM ile işbirliği yapmakla yükümlü. İsviçre, UCM ile işbirliği yapma yükümlülüğüne dayanarak, prensip olarak, UCM’nin buna uygun bir tutuklama kararı veya buna dayalı bir tutuklama talebi çıkarması ve UCM’ye teslim işlemlerini başlatması koşuluyla, bu süreçte İsviçre’ye girmeleri halinde Benjamin Netanyahu ve diğer sanıkları tutuklamakla yükümlü olacak” dedi.
İsviçre Dışişleri Bakanlığı Medya Başkan Yardımcısı Clivaz da İsviçre’nin, UCM’nin 21 Kasım 2024 tarihli kararlarını dikkate aldığını bildirerek, “İsviçre, UCM’nin bağımsızlığına saygı göstermekte birlikte bu kararlar hakkında yorum yapmamaktadır” ifadelerini kullandı.
Avustralya: UCM’nin bağımsızlığına saygı duyuyoruz
Avustralya Dışişleri Bakanı Penny Wong, X hesabından yaptığı paylaşımda, Uluslararası Ceza Mahkemesinin (UCM), Netanyahu ve Gallant hakkında tutuklama kararı çıkarmasına ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada, Avustralya’nın, UCM’nin bağımsızlığına ve uluslararası hukukun korunmasındaki önemli rolüne saygı duyduğu belirtildi.
“Siviller korunmalıdır. Rehineler serbest bırakılmalıdır. Hızlı, güvenli ve engelsiz insani yardım sivillere ulaşmalıdır. Yardım çalışanları, hayat kurtarıcı çalışmalarını sürdürebilmeleri için korunmalıdır” değerlendirmesinde bulunulan açıklamada, çatışmanın tüm taraflarının uluslararası insancıl hukuka uyması gerektiğine vurgu yapıldı.
Litvanya ve Estonya da karara bağlı kalacak
Yerel basında çıkan habere göre, Litvanya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, UCM’nin İsrail Başbakanı Netanyahu ve eski savunma bakanı Gallant için çıkardığı tutuklama kararına bağlı kalınacağı bildirildi. “Mahkeme bir tutuklama emri çıkardığında, bunun uygulanması UCM Roma Statüsü’ne taraf olan ya da UCM’nin yargı yetkisini kabul eden tüm devletler ve bölgeler için bağlayıcıdır” ifadesine yer verilen açıklamada, Litvanya’nın ‘UCM’nin bağımsızlığına ve tarafsızlığına saygı duyduğu’ aktarıldı.
Estonya Dışişleri Bakanı Margus Tsahkna da X hesabından yaptığı paylaşımda, “Estonya, taraf olduğu UCM’nin tutuklama kararlarını dikkate almaktadır. Uluslararası hukuk ve kurallara dayalı uluslararası düzenin korunması bizim için önemlidir” dedi.
Uluslararası Ceza Mahkemesi, 21 Kasım Perşembe günü açıkladığı kararda, ‘Gazze’de işlenen savaş suçları ve insanlığa karşı suçlardan ötürü’ İsrail Başbakanı Netanyahu ile eski savunma bakanı Gallant hakkında tutuklama kararı çıkardığını duyurmuştu. Mahkeme ayrıca İsrail’in, UCM’nin yargı yetkisine ilişkin itirazlarını reddederek, Filistin topraklarında işlenen suçlar üzerinde yargı yetkisi bulunduğuna hükmetmişti.