MÜSİAD, Pandemi ve benzeri krizlerde üretim çarklarını sürdürmek için bulduğu “yeni” modeli kamuoyuyla paylaştı. İzole Üretim Üsleri adı verilen bu modelin amacı, 1000 işçi ve ailelerini sosyal hayattan izole ederek çalışmak durumunda bırakmak.
Pandemi krizi sürerken dünya çarkları yeniden döndürmek için düğmeye bastı. Pandeminin ikinci bir dalga halinde yayılma riski olmasına rağmen sermayenin de baskısı ile hükümetler erken normale dönüş için takvimler hazırlamaya başladı. Öte yandan sermaye pandemi ve benzer krizlerde çarkların durmadan dönebileceği yeni modeller üzerine çalışıyor. Türkiye’de böyle bir modeli “İzole üretim üsleri” adıyla MÜSİAD duyurdu.
İlk üs 15 Haziran’da açılıyor
Dünyadan kopuk ve giriş çıkışların izne tabi olduğu bir üretim kampını andıran tesislerin ayrıntılarını MÜSİAD, Dünya gazetesi ile paylaştı. 1000 ailenin ve yaklaşık 4 bin 500 kişinin yaşayabileceği şekilde tasarlanan izole üretim üslerinde hayattan izole üretim gerçekleştirilecek. Üslerin ilki 15 Haziran’da Tekirdağ’da açılacak.
Proje için hem Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan hem Çevre Bakanlığı’ndan hem de Tarım Bakanlığı’ndan gerekli izinleri alındı. İnşası tamamlanan ilk izole üretim üssünün ise Tekirdağ’da 15 Haziran’da devreye alınması planlanıyor.
Toplam planlanan üs sayısı 4. İstanbul Hadımköy’de kurulacak 2’nci üretim üssünün ardından Türkiye’nin güneyinde Hassa’da 3’üncü bölge ve son olarak da Karadeniz’de 4’üncü bölge kurulması planlanıyor.
Yetki MÜSİAD’da
Dünya’da yer alan habere göre, üretim üssünde belirleyi kurum ise MÜSİAD olacak. Projenin finansmanı ise yatırım girişim sermayesi ve katılım bankaları aracılığıyla sağlanacak. Haberde yer alan ayrıntılara göre amaç her koşulda üretimin sürdürülmesini sağlamak.