CHP milletvekilleri Gökhan Günaydın, Ali Mahir Başarır ve 129 milletvekili, Anayasa Mahkemesi’ne yaptıkları başvuru ile; Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin 3,4,6 ve 7. maddelerinde yer alan bazı bentlerin iptalini talep etti.
Anayasa Mahkemesi’nin, başvuru üzerine yaptığı değerlendirmede, 153 numaralı Bazı Cumhurbaşkanlığı Kararnamelerinde Değişiklik Yapılması Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin; 3. maddesiyle, 1 numaralı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin 100. maddesinin 1 numaralı fıkrasına eklenen (e) ve (f) bentlerinin konu bakımından yetki yönünden Anayasa’ya aykırı olduğu gerekçesiyle iptallerine, 4. maddesiyle 1 numaralı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin 105. maddesinin 1 numaralı fıkrasına eklenen (e) bendinin konu bakımından yetki yönünden Anayasa’ya aykırı olduğuna ve iptaline, 6. maddesiyle, 4 numaralı Bakanlıklara Bağlı, İlgili, İlişkili Kurum ve Kuruluşlar ile Diğer Kurum ve Kuruluşların Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’ne eklenen 792/M maddesinin 1 numaralı fıkrasının (c) bendinin konu bakımından yetki yönünden Anayasa’ya aykırı olduğuna ve iptaline ilişkin kararı Resmi Gazete’de yayımlandı.
2022 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu’nda iptal kararı
Yine CHP milletvekilleri Gökhan Günaydın, Ali Mahir Başarır ve 129 milletvekili AYM’ye 7490 sayılı 2022 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu’nun 4. maddesinin (2) numaralı fıkrasının Anayasa’nın 7., 87., 88., 89. ve 161. maddelerine aykırılığını ileri sürülerek yürürlüğünün durdurulmasını ve iptalini istedi.
Resmi Gazete’de yayımlanan AYM kararına göre Anayasa Mahkemesi, 4 Nisan 2024 tarihinde aldığı kararla, 2022 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu’nun 4. maddesinin (2) numaralı fıkrasını Anayasa’ya aykırı buldu. Yüksek Mahkeme, ilgili düzenlemenin yürürlüğünün durdurulması talebinin koşullarının oluşmadığı gerekçesiyle bu talebi reddetti. Ancak, fıkranın Anayasa’ya aykırı olduğuna oy çokluğuyla karar verdi.
Dava dilekçesinde, merkezi yönetim kapsamındaki kamu idarelerinin zorunlu nedenlerle yaptıkları ödenek üstü giderlerin, 5018 sayılı Kanun hükümleriyle çeliştiği ve bu durumun yasama organının bütçe hakkını ihlal ettiği ifade edildi. İptali talep edilen fıkrada, kamu idarelerinin 2022 yılı ödenek üstü giderlerinin kullanılmayan ödenekten karşılanması öngörülmüştü.