Soma’dan Meclis’e yürüyen Bağımsız Maden-İş yöneticileri ve işçiler, dün Meclis’te milletvekillerinin de katılımıyla açıklama yapmıştı. Yapılan görüşmelerin ardından AKP milletvekilleri ile planlanan toplantıya girmek üzere yeniden Meclis’e giden madenci heyeti, girişin yasak olduğu söylenerek önce Meclis’e alınmadı. Ardından madenci heyeti yasağı aşarak Meclis’e girdi.
Bağımsız Maden-İş Genel Başkanı Gökay Çakır, “Ailemizden uzakta, eylem heveslisi değiliz, hakkımızı versinler gidelim. Alın terimizin hakkını istiyoruz. Fernas’ın ortağı olduğu Koç Holding madenlerindeki işçilerin ücret ve şartları neden Fernas Maden işçisine verilmiyor?” dedi
Meclis’te görüşmeler sürerken işçiler Kurtuluş Parkı’nda beklemeye devam etti. Ankara halkını dayanışmaya davet etti.
Ne olmuştu?
Soma’da bulunan Fernas Madencilik’te işçiler kötü çalışma koşullarına, izin haklarını kullanamamaya, işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin alınmamasına, yemeklerin kötü olmasına ve ücretlerin düşük olmasına karşı Bağımsız Maden-İş sendikasında örgütlenmeye başladı. Sendikalaşmanın ardından önce beş, ardından da iki işçi işten çıkarıldı. İşçiler işten çıkarılan arkadaşlarının işe iadesini de talep ederek direnişe geçti. Direnişin ardından işten çıkarılan işçilerin sayısı da 95’i buldu.
Soma’daki direniş bir ayı devirmesinin ardından işçiler hakları için Ankara’ya yürüyüş başlattı. 8 günde Ankara’ya yürüyen işçilerin talepleri ise şöyle:
- Maaşlar Soma’daki diğer madenlerdeki ortalama ücret olan 45 bin liranın altına düşmesin.
- İşyerinde işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri eksiksiz alınsın.
- Sendikal haklar tanınsın.