Manisa’nın Soma ilçesinde Bağımsız Maden-İş Sendikası, Fernas Grup’a ait madende çalışan ve sendikalaşmaları nedeniyle işten çıkarılan 7 madenci için başlattığı direnişte 21. günü geride bıraktı. Sendika, geçtiğimiz hafta yaptığı bir açıklamada yaşanan hukuksuzluklara, sendikal baskılara ve devletin bu süreçteki tutumuna dikkat çekerek, Bağımsız Maden-İş’in kapatılmasını talep eden sert bir açıklama yayımladı.
Bağımsız Maden-İş Sendikası, 2018 yılında, 13 Mayıs 2014’te yaşanan Soma maden faciası sonrası edinilen tecrübelerle kurulduğunu ve madencilerin taleplerini savunmak için Soma başta olmak üzere Türkiye’nin dört bir yanında örgütlendiğini belirtti. Sendika, bugüne kadar birçok madende işçilerin haklarını savunma mücadelesi verdiklerini ve bu süreçlerde maden patronları, sarı sendikalar ve devlet yetkilileriyle sık sık karşı karşıya geldiklerini ifade etti.
Direnişin başladığı 26 Ağustos’ta, sendika genel başkanı Gökay Çakır ve 70’den fazla madenci, madenin müdürü Serkan Güncü’nün şikayeti üzerine gözaltına alındı. Madenciler, her gün çalıştıkları işyerine haklarını savunmak için girdiklerinde izinsiz girişle suçlandı. Sendika, gözaltı işlemlerinin hukuka aykırı olarak gerçekleştirildiğini, madencilerin suçlamalarla ilgili hiçbir işlem yapılmadığını vurguladı. Ayrıca, işten çıkarılan işyeri temsilcisi Erdin Demirtaş’ın sendikaya üyeliğini gösteren belge ile sendika örgütlenme uzmanı Başaran Aksu’nun sosyal güvenlik bilgileri, işyeri müdürü Güncü tarafından sosyal medyada paylaşıldı. Sendika bu paylaşımların, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan sızdırılan veriler olduğunu ileri sürdü.
30 Ağustos’ta işçiler, aileleri ve sendika dostları “Fernas işçisi kazanacak!” sloganlarıyla maden önünde bir araya gelmek üzere yola çıktı ancak jandarma tarafından yolları kesildi. Yürüyüş sırasında işçilerin, yasalara aykırı bir şekilde gözaltına alındığını, avukat görüşmelerinin bile engellendiğini belirten sendika, bu baskılara rağmen direnişten vazgeçmeyeceklerini bildirdi.
Sendika, aynı zamanda Facebook hesaplarının Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından “yerel yasaları ihlal ettiği” gerekçesiyle engellendiğini ve bu kararı öğrenme süreçlerinde büyük zorluklarla karşılaştıklarını açıkladı. Soma Cumhuriyet Savcılığı’na başvurduklarında, hiçbir gizlilik kararı olmadığı halde dosyalara erişimlerinin engellendiğini ifade etti.
Bağımsız Maden-İş, sendikal baskılar karşısında hukuki sürecin hiçbir şekilde işlemediğini, madencilerin taleplerinin devlet ve patron işbirliğiyle bastırılmaya çalışıldığını belirtti. Sendika, işçilerin örgütlenme hakkını kullanmalarının engellendiğini ve bu süreçte devlet kurumlarının madencilerin değil patronların yanında olduğunu dile getirdi.
Bağımsız Maden-İş, sendikanın %1’lik Türkiye barajını aşmaya yaklaştığı her dönemde benzer saldırılarla karşı karşıya kaldıklarını belirterek, bu kez saldırıların son derece organize ve sendikayı işlemez hale getirmeye yönelik olduğunu söyledi. Açıklamanın sonunda, sendika yetkilileri, bu baskılar karşısında geri adım atmayacaklarını, işçilerin haklarını savunmak için mücadelelerine devam edeceklerini belirterek, “Köle olma, bağımsız ol!” sloganıyla direniş çağrısını yineledi.