Platforma Zimanê Kurdî (Kürt Dil Platformu), Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti’nde 2024-2025 eğitim-öğretim yılına ilişkin açıklama yaptı.
Kürt Dil Platformu Sözcüsü Şerefxan Cizîrî, Kürtçe eğitim hakkından mahrum bırakılan çocuklara dikkat çekerek “Bu tutum çocuk haklarına ve pedagojisine, pedagojik gerçeklere uygun değildir” dedi. Bugüne kadar Kürtçeye yönelik kalıcı ve köklü bir adım atılmadığını belirten Cizîrî son dönemlerde Kürt dili ve kültürüne yönelik artan saldırılara da dikkat çekti: “Yüz yılı aşkın bir süreden bu yana Kürtçe diline, hizmet edecek tek bir bina bile inşa edilmedi. Türkiye şu ana kadar Kürt dilini dikkate almadı. Kürtçe eğitim veren kurumların da kapıları mühürlendi. Yüzlerce dil derneği ve kurumu yasaklandı. Bu pozisyonlar demokrasi, hukuk ve eşitlik değerleriyle çelişmemektedir.”
“Kürtçe resmi eğitim dili olmalı”
Cizîrî, taleplerini şöyle sıraladı: “Kürtçe eğitim hakkı tanınmalıdır. Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesinin tüm yönleriyle uygulanmasını ve Kürt Dil Kurumunun resmi olarak kurulmasını talep ediyoruz. Dokuz siyasi partinin oluşturduğu Kürt Dil Platformu tek ağızdan diyor ki; Kürt kimliğine yönelik inkar ve asimilasyon sona ermelidir. Kürt dili hakkının, Kürt halkının özgürlük ve eşitliğinin anahtarı olduğu çok açıktır. Kürt dili hakkı kırmızı çizgimizdir. Kürt dili aynı zamanda Kürt halkının varlığının ve statüsünün de simgesidir. Kürt halkının anaokullarından üniversitelere kadar talepleri yerine getirilene ve Kürt dili ‘Resmi Dil ve Eğitim Dili’ olana kadar Kürt halkının dil hakkı mücadelesi devam edecektir.”