Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), sokakta hissedilen enflasyonla resmi olarak açıkladığı enflasyon arasındaki farklı hesaplamalarına yönelik eleştirilere yanıt verdi. “Ürünlerin fiyatlarının yayımlanmamasının isabetli bir karar olduğunu” savunan TÜİK, Ekonomi gazetesi yazarı Alaattin Aktaş’ın tepki çeken enflasyon sepeti kalemlerine ilişkin ise, “Bu tür manipülasyonlara mahal verilmemesi adına dünyanın önde gelen ülkelerinin hiçbirinde madde düzeyinde tüm fiyatlar hesaplanmamakta ve yayımlanmamaktadır” iddiasında bulundu.
TÜİK’ten yapılan “Son Dönemde Kamuoyuna Yansıyan ve Gerçeklerle Bağdaşmayan Haberlere İlişkin Kamuoyu Duyurusu” başlıklı yazılı açıklamada, “Bilimsel açıdan TÜFE’ye eleştiri getiremeyen ilgili çevrelerin 143 temel başlık içinden cımbız ile seçtikleri birkaç başlığa dair bilinçli veya bilinçsiz biçimde yanıltıcı beyanlarının devam ettiği müşahede edilmektedir” denildi.
TÜİK şeffaf olduğunu savundu
Açıklamada, yayınlanan enflasyon verileri hakkında gerçeklerle bağdaşmayan değerlendirmeler olduğunu iddia edildi. TÜFE sepetindeki değişim oranlarının her ay 12 ana harcama grubu, 43 harcama grubu, 90 alt harcama grubu ve 143 temel başlık düzeyinde yayımlandığı ifade edilen açıklamada, “Kurumumuz tarafından temel başlık düzeyinde endeks değişimleri uluslararası beklentilere en uygun biçimde kamuoyu ile paylaşılmaktadır” denildi. TÜİK’in bu bağlamda dünyadaki en şeffaf resmi istatistik kurumlarından birisi olduğu savunuldu.
“TÜFE’ye eleştiri getiremeyen ilgili çevrelerin 143 temel başlık içinden cımbız ile seçtikleri birkaç başlığa dair bilinçli veya bilinçsiz biçimde yanıltıcı beyanlarının devam ettiği müşahede edilmektedir” denilen açıklamada, enflasyon sepetindeki ürün fiyatlarını yayınlamama kararının isabetli olduğu aktarıldı.
TÜİK’in hesaplama araçlarına değinilen açıklamada, “Türkiye İstatistik Kurumu, enflasyon hesaplamalarında yenilikçi veri toplama yöntemleri kullanarak maliyetleri düşürmeyi ve cevaplayıcı yükünü azaltmayı hedeflemektedir” ifadelerine yer verildi.