Anayasa Mahkemesi’nin (AYM), TİP’ten Hatay milletvekili seçilen Gezi tutuklusu Can Atalay’ın başvurusuna ilişkin gerekçeli kararında “TBMM Genel Kurulu’nda fiili durum oluşturuldu… Vekilliğinin düşürülmesi yok hükmündedir” vurgusu sonrasında bir tahliye başvurusu daha geldi. Atalay’ın avukatları, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne tahliye için başvuruda bulundu.
Atalay: AYM kararı tartışmaya açık değil
Kararın ardından cezaevinde müvekkiliyle görüşen avukat Özgür Urfa da, Atalay’ın “AYM kararının yorumlanabilir, tartışılabilir, geçiştirilebilir bir karar olmadığı yorumunu yaptığını” aktarmıştı. Evrensel’den Birkan Bulut’a konuşan avukat Urfa, AYM’nin gerekçeli kararını Atalay’a verdiklerini söyledi.
Urfa, “Atalay kararın çıktığı geceden itibaren süreci takip ediyor. Kararı da kendisiyle paylaştık. Hem TİP ve avukatları hem de diğer muhalefet partileriyle neler yapılabileceğini konuştuk. Kendisiyle konuştuğumuzda özetle, AYM’nin kararının yorumlanabilir, tartışılabilir, geçiştirilebilir bir karar olmadığını vurguladı. AYM kararının derhal uygulanması gerektiğini söyledi” dedi.
‘Süreç artık Meclis’te’
Urfa şöyle devam etti: “Yok hükmünde denilmesi, böyle bir işlemi olmamış kabul etmektir. Dolayısıyla Meclisin Atalay’ın yeniden milletvekili kaydını yapması gerekiyor. Prosedür olarak AYM kararının Genel Kurul’da okunması dahi gerekmiyor. Fakat bu yapılacaksa da Meclisin olağanüstü toplanması lazım. Süreç artık Mecliste ve Meclis Başkanı’nda. Meclis Başkanı’nın yetkisini kullanmaması durumunda avukatları ve TİP olarak da gerekli girişimlerde bulunacağız.”
Atalay’ın tahliye edilmemesi sürecinin başından beri yargısal değil siyasal işlediğini anlatan Urfa, “Siyasi müdahalelerle, yönlendirmelerle bu noktaya geldi. O nedenle yargı alanında bir inisiyatif kullanılacağını düşünmüyoruz. Bu yüzden Meclisin çözmesi, mahkemelerin önünü açması gerekiyor” dedi.