Eskişehir’de Kürdistan’ın çeşitli şehirlerinden gelerek mevsimlik olarak çalışan işçiler, seçimlerde kim başa gelirse gelsin mevsimlik işçilerin sorunlarını çözmelerini istedi. Şekerpancarı tarlalarında çalışan yüzlerce işçilerden biri olan Mehmet Emin Dağbaşı “Selahattin Demirtaş bölgenin insanıdır bizi daha iyi anlar” dedi.
Mevsimlik işçilerin yoğunlukta olduğu İç Anadolu illerinden biri de Eskişehir. Bu kentte çalışan mevsimlik işçiler, hijyenden uzak, çadırda yada tek gözlü nemli odalarda 8-10 kişi birden kalıyor. Çadırlarda yaşamak zorunda kalan çocukların, kışın soğuktan, yazın ise sıcaklıktan kaynaklanan birçok hastalığa yakalandığı belirtiliyor.
Eskişehir’in Mahmudiye ilçesine bağlı Harmandalı köyüne Batman, Diyarbakır, Urfa, Şırnak ve Suriye’den gelen işçiler, şeker pancarı tarlalarında zor şartlarda ve kötü koşullarda çalışmak zorunda kalıyor. Suriye’de yaşanan iç savaştan dolayı Türkiye’ye kaçan yurttaşlara iş imkanları sağlanmadığı için yüzlerce Suriyeli de, mevsimlik işlerde çalışıyor. Harmandalı Köyü’nde şeker pancarı tarlalarında günde 14 saat çalışan mevsimlik işçiler günde 45-50 TL arasında yevmiye alıyor.
Şekerpancarı tarlalarında çalışan yüzlerce işçilerden Mehmet Emin Dağbaşı, çoğu zaman yazı da kışı da bu çadırlarda geçirmek zorunda kaldıklarını belirtti. Eskişehir’de sıcaklıkların başladığı bu günlerde çadırlarda zor koşullarda yaşadıklarını belirten Dağbaşı, yıllardır bu sorunlara kimsenin bir çözüm getirmediğini belirterek, siyasetçilere tepki gösterdi.
Dağbaşı, “Yaşadığımız koşulları görüyorsunuz. Her defasında siyasetçiler gelip bunları çözeceğiz diyor. Ama bu güne kadar bize kimse dönmedi bile” dedi. Dağbaşı seçimlere ilişkin söyle konuştu, “Seçimlerde HDP olsun, CHP olsun veya AKP olsun kim başa gelirse gelsin mevsimlik işçi sorunlarını çözmesini istiyoruz. Selahattin Demirtaş bölgenin insanıdır bizi daha iyi anlar” 7 Haziran seçimlerinde Selahattin Demirtaş’ı desteklemek istediklerini belirten Dağbaşı, seçim döneminde çalıştıkları için oy kullanmayacaklarını belirtti.
Aylarca gurbet ellerde çalışmak zorunda kaldıkları için çocukların buralarda eğitimden uzak kaldığını belirten Dağbaşı, çalıştıkları yerlere yakın okul olmadığı için çocuklarının çoğunun okuyamadığını belirtti.
Mevsimlik işçi çadırlarında yaşamın tüm yükünü taşıyan kadınlar ise kameralara konuşmaktan çekiniyorlar. Çadırlardaki kadınların birçoğu tarlalarda çapada çalışmanın yanı sıra, eve geldiklerinde ise evde yemek yapmak, çocuklara bakmak ve yaklaşık 2 kilometre uzaklıkta bulunan su kuyusundan su getirmek zorunda kalıyorlar. Kadınlar temiz suyun yaşadıkları yerlere yakın olmasını istediklerini belirterek, su olmadan çadırlarda hiçbir şeyi yapamadıklarını belirtiyor.
Kaynak: DİHA (Aziz Oruç)