Çankaya, Mamak, Yenimahalle… Ankara’daki 3 milyon 703 bin seçmenin yarısı bu ilçelerde yaşıyor.
Her seçimde CHP’ye yoğun oy çıkan bu üç ilçedeki Alevi ve sol oylara bu kez HDP de talip.
HDP’nin Ankara’da ilk sıralara koyduğu isimlerle daha çok sol-sosyalist seçmene hitap ettiği konuşuluyor.
İmralı heyetinde yer alan, partinin önemli isimlerinden Sırrı Süreyya Önder’in ve Ankaralı sol-sosyalist çevrelerin yakından tanıdığı Mahmut Memduh Uyan’ın adaylar arasında bulunması bu yorumları destekliyor.
HDP’nin Ankara listelerinde Zelal Demir gibi Alevi adaylar da var ama İstanbul ya da İzmir’den gösterilen adaylar kadar tanınmış değiller.
CHP’de ise Alevi ve sol çevrelerin yakından tanıdığı iki isim listenin başlarında yer alıyor: Eski Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Necati Yılmaz ve Şenal Sarıhan.
Sarıhan, 2 Temmuz 1993’te yaşanan Sivas katliamı mağdurlarının avukatlarından.
Peki, Çankaya, Mamak ve Yenimahalle’de yoğunluğu hissedilen Alevi ve sol-sosyalist seçmen bu kez CHP mi, HDP mi diyor?
Oylarının rengini belirleyen ne?
Bu soruların yanıtını aramak için önce Yenimahalle’ye bağlı Batıkent semtinin yolunu tutuyorum.
İlk durağım, birden fazla köy derneğinin bulunduğu Anıt İş Merkezi.
Sarısaltık Derneği’nde beni, Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Sarısaltık karşılıyor.
Sarısaltık, çoğunluğu akraba 130 üyeleri olduğunu, seçimlerde ortak bir karar almadıklarını ama kendisinin HDP’ye oy vereceğini aktarıyor. Nedenini, “Sosyalistim” diye açıklıyor.
Sarısaltık, HDP’nin büyük ilgi topladığını ama semtteki sohbetlerde “Oy bölünmesin” tartışmasının olduğunu ifade ediyor.
Gençlerin ağırlıklı olarak HDP, orta yaş ve üstünün ise CHP’yi tercih ettiğini aktaran Sarısaltık, CHP’ye oy vereceklerin “HDP, AKP’yi geriletebilir ama çözüm süreci nedeniyle seçim sonrası iki parti ittifak yapabilir” argümanını kullandıklarını belirtiyor.
Kenan Sarısaltık’ın yanından ayrılıp iş merkezindeki diğer derneklerin kapılarını çalıyorum ama kimseyi bulamayınca Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Yenimahalle Şubesi’ne doğru yol alıyorum.
Bir morgu bulunan ve cenaze hizmetleri de verilen cemevinin bekleme salonunda 5-6 yaşlı oturuyor. Şube Saymanı Hikmet Parlak’la sohbet ediyoruz. Şubelerinin 1500’e yakın üyesi olduğunu aktarıyor.
CHP’ye oy vereceğini söyleyen Parlak da gençlerin önemli bir kısmının HDP’yi, orta yaş ve üstünün CHP’yi tercih ettiğini söylüyor. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde de Batıkent’te benzer bir sonucun olduğunu ifade ediyor.
Parlak, “Orta yaş ve üzerindeki CHP’li seçmende HDP ile AKP anlaşma yapar endişesi var. Yenimahalle’de ön seçim yapılması, CHP üyelerini partiye yaklaştırdı. Avukat Şenal Sarıhan’ın bu bölgeden kontenjan adayı gösterilmesi birçok kişiyi mutlu etti” diyor.
Parlak’ın yanından kalkıp salondaki diğer seçmenlerle sohbete başlıyorum.
Sivaslı Hasan Yıldırım ile Erzincanlı Ali Serin, CHP’yi tercih edeceklerini aktarıyorlar ve nedenini de “Laik, sosyal, hukuk devletini savunuyorlar” diye açıklıyorlar.
Muşlu Halis Aktepe ise önce CHP dedikten sonra sohbet ilerlediğinde “Yaşlılar Atatürk’ün partisi diye veriyor. Gençler, sosyalizmi istiyor ve HDP diyor. Aslında AKP’yi devirmenin yolu neyse oyumu ona veririm. HDP, barajı aşsın diye ben bile verebilirim” diye konuşuyor.
Batıkent’ten ayrılıp Ankara’nın diğer ucundaki Dikmen semtine geçiyorum. Buradaki ilk durağım, Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı oluyor.
Vakfın Genel Sekreteri Sadık Özsoy’un, Dikmen’deki Alevi seçmenin tavrına ilişkin aktardığı izlenimler de Batıkent’ten çok faklı değil.
Özsoy, “Ön seçimden önce CHP seçmeninde HDP’ye yönelme ve ikilem vardı. Ön seçim sonrası Alevi adaylar nedeniyle orta ve üst yaş grubu CHP’ye yöneldi. Gençler ise HDP diyor” ifadesini kullanıyor.
Özsoy, bir kısım CHP seçmenin ise hâlâ kararsız olduğunu, AKP iktidar olursa başkanlık sistemi gelir ‘endişesiyle’ HDP’yi düşündüğünü aktarıyor.
Özsoy’un yanından ayrılıp, Dikmen’de tıbbi cihazlar satan bir dükkana giriyorum. 32 yaşındaki Murat Karataş, tüm ailesinin CHP’li olduğunu söyleyerek konuşmaya başlıyor.
Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde de Demirtaş’ı tercih ettiğini belirten Karataş, “HDP barajı geçemezse başkanlık sistemi gelir. Bunu, HDP engelleyecek” diyor.
Aynı semtte büfe işleten Ersin D. de HDP’yi “devrimci” söylemleri ve yüzde 10 barajını aşması gerektiği için tercih edeceğini belirtiyor.
Alevi seçmenin nabzını tutmak için gittiğim son nokta, Mamak oluyor. Bölgedeki birçok eyleme sahne olan Tuzluçayır meydanına yakın bir noktadaki Cem Kültür Evleri Yaptırma Derneği’ne giriyorum.
Yaşlılardan oluşan bir topluluk çay içip sohbet ediyor. Dernek başkanı Mehmet Uzuner, “Kararsız” olduğunu belirtiyor ve bölgedeki seçmen tavrını şöyle özetliyor:
“Gençler ağırlıklı HDP, orta yaş ve üstü CHP diyor. HDP’nin barajı geçmesi AKP’yi düşürmek için önemli görülüyor. Ben de aynı fikirdeyim ama ya aşamazsa kaygısı taşıyorum.”
“HDP barajı geçerse mecliste AKP ile ortak hareket edebilir” savının Mamak’ta da yaygın dillendirildiği anlaşılıyor.
Parti tercihlerinin CHP olacağını söyleyen Cüneyt İspir ve Haydar Başaran da bunu tekrarlıyor.
Sohbetimiz sırasında yaşlılar, tercihlerinden dolayı gençlerin kendilerini “sağcılıkla” suçladıklarından yakınıyor.
(Kaynak: BBC/Türkçe)