Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası’nın çağrısıyla öğretmenler bir kere daha taban maaş talebiyle Ankara’da. Kamuda çalışan denklerinden daha az maaş verilmesini engelleyecek kanuni düzenleme talebiyle bir kere daha yurdun dört bir yanından Ankara’ya gelen öğretmenler, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’i istifaya çağırdı.
Öğretmen Sendikası Ankara Temsilciliği önünde buluşan öğretmenler, sloganlarla Milli Eğitim Bakanlığı önüne yürüdü. Öğretmenlere Eğitim Sen başta olmak üzere sendika ve demokratik kitle örgütleri temsilcileri de destek verdi.
Yusuf Tekin’e istifa çağrısı
Tekin, öğretmenler Meclis kapısına dayanınca öğretmenlere randevu vermek zorunda kalmıştı. Ancak sonradan katıldığı televizyon programında böyle bir konunun gündemlerinde olmadığını ifade etmişti. Öğretmenler Tekin’i, patronların lehine öğretmenleri oyalamakla suçluyor ve sorunlarının çözümü noktasında adım atmadığı için istifaya çağırıyor.
Ne olmuştu?
Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası’nın (Öğretmen Sendikası) çağrısıyla 29 Ocak’ta Meclis önüne giden öğretmenler Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’i adım atmaya zorlamış ve taban maaşı da içeren bir yasal düzenlemenin nisan ayında Meclis’e sunulacağı sözünü almıştı.
Ancak Tekin, daha sonra katıldığı bir televizyon programında bu konuya dair sorulan soruya “Öyle bir şey gündemimizde yok… Bizim öyle bir yetkimiz de yok zaten” diye cevap vermişti. Öğretmen Sendikası Genel Başkanı Eren Edebali, Yusuf Tekin’in cevabının kendilerini hiçe saydığını belirterek “Biz bu hakkı ne ona ne de diğerlerine yedirmeyeceğiz. Bu talep bu alanda çalışan on binlerce öğretmenin talebi. Yusuf Tekin istifa etmelidir. Mücadele programımızı yakın zamanda açıklayacağız” dedi.
Taban maaş nedir?
Özel okulların sayısı daha azken, öğretmenlerin kamu güvencesini bırakıp gelebilmesi için kamuda aldığından daha yüksek maaşlar teklif ediliyordu. Bunu garantiye almak için de Özel Eğitim Kurumları Kanunu’na çalışan öğretmenlerin kamudaki denklerinden daha az maaş almayacağını ifade eden bir madde eklendi. Bugünlerde gündeme gelen “taban maaş” bu maddeyi ifade ediyor.
Ancak 2014 yılında özel okul oranı artınca özel okul patronlarının da baskısıyla Özel Eğitim Kurumları Kanunu’ndaki bu madde kaldırıldı. Özel okullarda, dershanelerde ve kurslarda çalışan öğretmenlerin maaşlarındaki dramatik düşüş için bir dönüm noktası oldu.
Sayıları yüz binlerle ifade edilen özel sektörde çalışan öğretmenler bu tarihten sonra hızlı bir düşüş yaşadı. Özellikle dershane ve kurslarda asgari ücretin bile altında binlerce öğretmen çalışıyor.
Öğretmen atamalarının yapılmaması bu alandaki yedek işgücü ordusunu büyütüp özel okul patronlarının elini rahatlatıyor. Bu zamana kadar mevcut sendika ya da sınıf örgütleri tarafından örgütlenmemiş olan öğretmenler ise işsizlik korkusunun da eklenmesiyle bu şartları kabul etmek durumunda kalıyor.
2021 yılında kurulan Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası (Öğretmen Sendikası), taban maaş düzenlemesinin yeniden getirilmesi talebiyle sınıf mücadelesine atıldı. Özel sektörde çalışan öğretmenlerin tatil haklarını ihlal eden kurumları teşhir eden baskınlarıyla gündeme gelen sendika, öğretmenler arasında da hızla yaygınlaştı.
Sendika.Org