vh Ulm (Halk Eğitim Merkezi) tarafından, Ocak ayından beri düzenlenen, “Ermeni Soykırımının 100. Yılı” etkinlikleri serisinin, dokuzuncusu ve sonuncusu olan, geçtiğimiz Eylül ayında kaybettiğimiz Mustafa Kahya için anma programının da düzenlendiği etkinliğin ikinci bölümünde “Ermeni Soykırımının 100. Yılı – Soykırım Kurbanı Ermeni Gazeteciler” konulu söyleşi düzenlendi.
Tutuklu Gazetecilerle Dayanışma Platformu TGDP’nin sürgündeki temsilcisi Atılım Gazetesi editörlerinden gazeteci Necati Abay konuşmacı olarak katıldı. Etkinliğin anma programı bölümünün konuşmacıları ise gazeteci Hüseyin Şenol ve sosyal danışman Leyla Sürgerli’ydi.
Almanya Göçmen İşçiler Federasyonu AGİF ve Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi SYKP-Almanya’nın katkılarıyla düzenlenecek söyleşi ve anma programı, Ulm Halk Eğitim Merkezi (vh Ulm) EinsteinHaus’da gerçekleştirildi. Ulm’da SYKP ve AGİF tarafından düzenlenen etkinliği, sosyolog İmran Gürtaş’ın yönettiği toplantı büyük ilgi gördü. Üç saatten fazla süren söyleşi oldukça verimli ve bazı tabulara dokunan başarılı bir etkinlik oldu.
Enternasyonalist Sosyalist Mustafa Kahya
Geçtiğimiz Eylül ayında aramızdan ayrılan Kurtuluş Hareketi liderlerinden, SYKP kurucularından ve MYK üyesi Mustafa Kahya da, etkinlik kapsamında anıldı.
Soykırıma sosyalist bakış
2014 yılında gerçekleştirilen SYKP kongresinde PM ve MYK üyeliğine seçilen Mustafa Kahya’nın, SYKP süreciyle birlikte Siyaset gazetesi ve Siyasi Haber internet portalında çeşitli konularda makalelerinin yayınlanan Mustafa Kahyahakkında konuşma yapan Hüseyin Şenol şunları söyledi: “Devrimci yaşamının çeşitli evrelerinde Yeni Öncü, Kurtuluş dergisi, İşçi Dünyası ve sayısız gazete ile dergide yazıları yayımlandı. Bir dönem Özgür Gündem Gazetesi’nde de köşe yazarlığı yapan Mustafa Kahya’nın ulusal sorunla ilgili çalışmalarını kapsayan “Ulusal Sorun – Sömürgecilik ve Kürt Sorunu” adında bir kitabı da bulunmaktadır. Ermeni soykırımı ve 1915 yılında Beyazıt’ta idam edilen Paramaz ve 19 yoldaşı ile ilgili çalışmaları bulunan Mustafa Kahya, 2009 yılında Ankara’da gerçekleştirilen Ermeni konferansına Ermeni Sorununun çözümünün; soykırımın tanınması, yaratılan maddi manevi zararın tazmin edilmesi, Ermenistan Cumhuriyetiyle ortak bir federasyon kurularak, pozitif ayrımcılık uygulanmasını öneren Sosyalist partinin tezlerini sundu. Eğer bugün buraya gelebilseydi, soykırıma sosyalist bakış açısının daha da derinlemesine işleneceğini belirten Şenol, Kahya’nın özellikle şu sözünün çok önemli olduğunun altını çizdi:
“Enternasyonalist Sosyalist Kahya’ya göre; Paramaz (Medteos Sarkisyan) ve yoldaşlarını ötekilerin sosyalistleri, öteki toplumun kahramanları olmaktan çıkarıp, kendi tarihimizin bir öznesi olarak kabul etmeliyiz. Enternasyonalist devrimci bilincimizle Paramaz’ın manifesto niteliğindeki savunmasını sahiplenerek, mücadelemizde bayraklaştırıp bizlerin mirası olarak geleceğe devretmeliyiz.”
Etkinliği gönderdiği mesajla selamlayan ve başarılar dilen SYKP Eş başkanı Tuncay Yılmaz ise mesajında şunları vurguladı :
“Belli ki bu topraklardaki soykırımlarla yüzleşmeden Anadolu yeniden çiçek bahçesine dönmeyecek. Kalendar Babalar, Paramazlar, Cemil Hayek’ler, Agitler, Seyit Rızalar, Denizler, Mahirler, bu coğrafyanın halkları barış ve kardeşlik içerisinde özgürce yaşasın diye mücadele edenlerdi. Şimdi onların izlerinden yürüyenler olarak biz bu arzularını yerine getirmeye bir adım daha yaklaşmış durumdayız. Çünkü bu soykırımlarla yüzleşecek, halkları ve inançları özgürleştirecek, sömürüyü sonlandıracak bir mücadelenin kaldıracı olarak kurmayı başardığımız bir ortak örgütlenmemiz, HDK/HDP’miz var.
Soykırımla yüzleşmek, bu zihniyeti ortadan kaldırmak için eşitlik, özgürlük ve adalet isteyenlerin ellerini, akıllarını, enerjilerini ve yüreklerini birleştirme zamanıdır.”