Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Dersim Milletvekili Ayten Kordu, MİT’in okullarda çocuklardan istediği mektuplara ilişkin Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e soru önergesi verdi. Verilen soru önergesinde Ayten, “Kamuoyunda yoğun bir şekilde tartışıldığı gibi Millî İstihbarat Teşkilâtı (MİT), 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla çocuklardan ‘güvenlik’, ‘istihbarat’ ve ‘gizli ajan’ kelimelerini resimle ya da mektupla kâğıda dökmelerini istemesi pedagojik olarak uygun olmadığı gibi etik kurallarına da uygun değildir. Aynı zamanda Milli İstihbarat Teşkilatı’nın açtığı yarışmanın, çocukları ilgilendirmemekle birlikte bu kavramlar çocuk gerçekliğine uygun değildir” sözlerini kullandı.
‘Kabul edilmesi mümkün değil’
Soru önergesinin devamında şu ifadeler yer aldı: “Bir yandan okullarda ÇEDES ve benzeri etkinlikler üzerinden çocuklara yönelik faaliyetleri sürerken diğer taraftan devletin istihbarat teşkilatı MİT’in de “23 Nisan” dolayısıyla “güvenlik”, “istihbarat” ve “gizli ajan” gibi çocukların zihinsel süreçlerinde olumsuz etkiler yaratabilecek bir etkinlik düzenlemesi kabul edilmesi mümkün değildir. Çocukların eğitim vasıtasıyla ve birçok kamu kurumunun çalışmalarıyla devletin ideolojik taşıyıcıları kılınması çabasına Cumhuriyet’in kuruluşundan beri şahitlik edilmektedir. Dolayısıyla Diyanet ve MİT gibi devletin ideolojik kurumları aracılığıyla çocukların kendi gerçekliğinden uzaklaştırarak çocukları küçük yaşta ajanlığa teşvik etme çabasından başka bir şey değildir.
‘Yarışma iptal edilmelidir‘
Hatırlanacağı gibi benzer bir uygulama ÇEDES programıyla devem ettirilmektedir. ÇEDES, kanunla belirlenen bir uygulama olmadığı için ve de laik ve bilimsel eğitimle tezat oluşturduğu için bu hükümle çelişmektedir. ÇEDES programıyla pedagojik formasyonu olmayan imam, vaiz gibi din görevlilerinin eğitim-öğretim süreçlerine katılmaları, çocukların psikolojik gelişimi için ciddi bir risk oluşturmaktadır. İlgili dersler, Millî Eğitim Bakanlığı bünyesinde pedagojik formasyon alan öğretmenler tarafından da veriliyorken Diyanet, tarikat ve cemaat üyelerince verilmesi kaygı vericidir. AKP-MHP iktidarının güvenlikçi politikasının kamu yönetimindeki yansımalarından birisi olan bu yarışmayla çocuklar “hayal kurma” adı altında ajanlığa, istihbaratçılığa çocuk yaşta özendirilmek istenmektedir. Bu nedenle çocuk gerçekliğine ve pedagojiye uygun olmayan bu yarışmanın çocukların psiko-sosyal gelişimlerini de olumsuz etkileyeceği açık olan bu yarışma, bir an önce iptal edilmeli ve duyurusu MİT’in internet sayfasından kaldırılmalıdır.”
Soru önergesinde MEB’e şu sorular yöneltildi:
* Çocuk gerçekliğine ve pedagojiye uygun olmayan bu yarışmanın çocukların psiko-sosyal gelişimlerini de olumsuz etkileyeceği açık olan bu yarışmaya hangi gerekçelerle izin verilmiştir?
* Söz konusu yarışmasının çocukların psiko-sosyal gelişiminin olumsuz etkileyeceği ihtimaline dair uzman görüşlerine başvurulmuş mudur? Başvurulmuşsa söz konusu görüşler kamuoyuyla paylaşılacak mıdır?
* MİT, bu yarışmayı planlarken bakanlığınızdan herhangi bir görüş veyahut da bakanlığınızla ortaklaşma talebinde bulunmuş mudur? Bulunduysa tarafınızca verilen cevap ne yönlü olmuştur?
* Bu yarışmanın maksadı çocukları küçük yaşta ajanlığa teşvik etme iddiası doğru mudur?
* Bu benzer çalışmaların yapılmasıyla ile ilgili MİT ile herhangi bir protokol yapılmış mıdır?