Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) Merkez Yürütme Kurulu (MYK), mart ayında emek, demokrasi ve sosyalizm mücadelesi içinde yaşamını yitiren devrimcileri anmak üzere yaptığı açıklamada Kızıldere’de devrimci dayanışma uğruna ölenleri, 30 Mart 1995’te Antakya’nın Samandağ İlçesi’ne bağlı Sutaşı Köyü’nde ise DEP İlçe Başkanı Mehmet Latifeci ve babası Yahya Latifeci devletin tetikçileri tarafından katledilen Latifecileri andı.
SYKP MYK yaptığı açıklamada “SYKP olarak elden ele iletilen bu militan direniş ve dayanışma bayrağını tutmanın onuru ve sorumluluğuyla bir kere daha haykırıyoruz; Kızıldere’den Latifeci’ye selam olsun devrim ve sosyalizm yolunda düşenlere!” dendi.
Açıklamanın tam metni şöyle:
30 Mart 1972’de, 52 yıl önce bugün, Mahir Çayan, Sinan Kazım Özüdoğru, Hüdai Arıkan, Saffet Alp, Sabahattin Kurt, Ertan Saruhan, Cihan Alptekin, Ömer Ayna, Nihat Yılmaz ve Ahmet Atasoy Tokat Niksar’ın Kızıldere köyünde kuşatıldıkları evde katledildiler.
30 Kasım 1971’de Maltepe askeri hapishanesinden firar eden Mahir Çayan’ın önderliğindeki Türkiye Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi (THKP-C) savaşçıları ile Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu (THKO) savaşçıları Cihan Alptekin ve Ömer Ayna idam cezasına çarptırılan THKO önderleri Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan’ı kurtarmak üzere devrimci dayanışmanın eşsiz bir örneğini sergiledi.
NATO’ya bağlı Ünye Radar Üssünde çalışan üç teknisyeni alıkoyan Mahir Çayan ve yoldaşlarının kerpiç bir evde etrafları ağır silahlar ve zırhlı araçlarla sarılmış haldeyken ortaya koydukları direniş ve yola çıkarken sergiledikleri dayanışma geleceğimizi aydınlatmaya devam ediyor.
Kızıldere katliamı ile devrimci hareketi yok edeceğini düşünen devlet, ardından gelen gençlik ve sınıf hareketinin tohumlarının Kızıldere’den saçılmasına engel olamamış, Mahir’in “Biz buraya dönmeye değil ölmeye geldik” sloganını Türkiye’nin dört bir yanında dalga dalga büyümesini izlemek zorunda kalmıştır. Bıraktıkları onurlu mirası ve iradeyi milyonlarca insan bağrına basarak sahiplenmiştir.
30 Mart 1995’te Antakya’nın Samandağ İlçesi’ne bağlı Sutaşı Köyü’nde ise DEP İlçe Başkanı Mehmet Latifeci ve babası Yahya Latifeci devletin tetikçileri tarafından katledilirken de Arap halkının kalkışmasına, örgütlülüğüne serpilmiş, işçi sınıfının bağrından yeşeren enternasyonalist bir tohum olmuşlardır. Latifeci’ nin bedeninde yaratılan direniş geleneği Arap Alevi/Hıristiyan halklarının asimilasyon ve baskıya karşı direnişinin, kapitalizme karşı sosyalizm için mücadelenin sembolü olarak bayraklaşmıştır.
SYKP olarak elden ele iletilen bu militan direniş ve dayanışma bayrağını tutmanın onuru ve sorumluluğuyla bir kere daha haykırıyoruz; Kızıldere’den Latifeci’ye Selam Olsun Devrim ve Sosyalizm Yolunda Düşenlere!