CHP Ankara Milletvekili Umut Akdoğan, iş sağlığı ve güvenliği konusundaki önemli bir eksikliği vurgulayarak, AK Parti’nin övündüğü bağımsız kanun çıkartmasına rağmen işçi ölümlerinin hala ciddi boyutlarda olduğunu belirtti. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Kanunu’nun yürürlüğe girmesinden bu yana geçen sürede, 22 bin 38 işçinin iş kazalarında hayatını kaybettiğini ifade etti. Akdoğan, kanunun TBMM’deki görüşmelerinde işçinin adının başlıktan çıkarılmasının ardından işçi sağlığı ve güvenliğinin ihmal edildiğini dile getirdi.
Akdoğan’a göre, devletin temel görevlerinden biri olan çalışanların hayatlarını korumak ve çalışma koşullarını iyileştirmek konusundaki çabalar yetersiz kalmış durumda. AK Parti iktidarının çalışanların sağlığı ve güvenliği konusunda öncelikli bir yaklaşım sergilemediğini savundu. Bu durumun en acı sonuçlarından biri ise her geçen gün artan işçi ölümleri olduğunu belirtti.
İSİG Meclisi’nin raporuna göre, iş cinayetlerindeki artışın özellikle tarım sektöründe çocuk işçilerin ölümlerinde büyük bir artışa neden olduğunu gösterdi. Örneğin, 13 yaşındaki Yasin D.’nin bir fırına odun taşırken kaza sonucu hayatını kaybetmesi veya 17 yaşındaki Furkan Ç.’nin otomobil tamirhanesinde egzoz gazından zehirlenerek yaşamını yitirmesi gibi trajik olaylar, işçi sağlığı ve güvenliği konusundaki ciddi sorunları bir kez daha gözler önüne serdi.
Akdoğan, Türkiye ekonomisinin büyüme hedefleri için işçilerin hayatlarının riske atıldığını ve bu durumun kabul edilemez olduğunu vurguladı. Sonuç olarak, işçilerin insan onuruna yakışır çalışma koşullarında üretim yapmaları için gerekli düzenlemelerin yapılması gerektiğini belirtti.
İSİG Meclisi: 144 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG Meclisi) aylık olarak raporlaştırdığı iş cinayetleri bilançosunun Şubat verilerini yayımladı. Yılın ikinci ayında en az 144 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti.
Bu, günde yaklaşık 5 işçinin çalışırken yaşamını yitirdiği anlamına geliyor. Ocak’ta 158, 2023’ün tamamında ise en az 1932 işçi ölmüştü.
Şubat’ta 18 yaş altında 6 çocuk işçi hayatını kaybetti. Ocak’la birlikte yılın ilk iki ayında 13 çocuk işçi ölümü yaşandı. Şubat’ta 14 yaş ve altı 1 çocuk işçi, 15-17 yaş arası 5 çocuk/genç işçi, 18-29 yaş arası 28 işçi, 30-49 yaş arası 61 işçi, 50-64 yaş arası 35 işçi, 65 yaş ve üstü de 10 işçi hayatını kaybetti. İSİG Meclisi, 4 işçinin yaşını belirleyemedi.
İSİG Meclisi rapora, “Çocuk işçi ölümlerinin yarısından fazlasının meydana geldiği sektörün tarım olduğunu düşününce (Mayıs-Eylül arasında) bu yıl çocuk işçi ölümlerinde büyük bir artışın meydana geldiğini söylemeliyiz” diye not düştü.
13 yaşındaki Yasin D. bir fırına kamyonetten odun taşırken kafası açılan arka kasa kapağı ile duvar arasında sıkışarak; 17 yaşındaki Furkan Ç. çalıştığı tamirhanede çalıştırdığı otomobilin içinde uyuyakalıp egzoz gazından zehirlenerek; 17 yaşındaki Arda G. bir işyerinin 7. katında sanayi tipi asansörü tamir ederken duvar ile kabin arasında sıkışarak; 17 yaşındaki MESEM’li Murat Can E. 13 katlı bir inşaatta çalışırken yüksekten düşerek; 16 yaşındaki moto kurye Baran G. sipariş götürürken başka bir motosikletle çarpışarak; 15-17 yaş aralığındaki Deniz Tutan çalıştığı kağıt toplama merkezinde intihar ederek hayatlarını kaybettiler.