Erzincan İliç’te 13 Şubat 2024’te altın madeninde meydana gelen heyelan sonucu 9 işçi toprak altında kaldı. Bağımsız Maden İş sendikası, olayın ardından bölgeye giden bir heyetin hazırladığı raporu paylaştı. Rapora göre, madende işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri yetersizdi, işçiler siyanür tehlikesine maruz bırakıldı ve sendikal hakları ihlal edildi. İşçilerin akıbeti henüz bilinmiyor.
Raporda, madenin ana firması olan Anagold ve taşeron firması olan Çiftay’ın, daha fazla üretim yapabilmek için işçileri aşırı çalıştırdığı ve siyanür kullanımında makul sınırları aştığı belirtildi. Siyanür, altın madenciliğinde kullanılan bir kimyasal maddedir. Ancak çok yüksek dozlarda kullanıldığında hem çevreye hem de insan sağlığına zarar verir. Raporda, işçilerin siyanürün buharlaştığını söyleyerek kendilerini teselli ettikleri ifade edildi.
Raporda ayrıca, işçilerin sendikal özgürlüklerinin gasp edildiği ve mobing uygulandığı da vurgulandı. İşçilerin, sendikaya üye oldukları için yevmiye kesintisi ile cezalandırıldığı, sürekli tutanak tutulduğu ve işten atılmakla tehdit edildiği kaydedildi. Raporda, işçilerin çalışma koşullarını iyileştirmek için yaptıkları taleplerin ise duymazdan gelindiği belirtildi.
Raporda son olarak, heyelanın meydana geldiği gün, işçilerin yemek molası için çıktıkları sırada liç yığınının kaydığı ve 9 işçinin göçüğün altında kaldığı aktarıldı. Olay yerine gelen kurtarma ekiplerinin, işçilere ulaşmak için çalışmalarını sürdürdüğü ancak henüz bir sonuç alınamadığı bildirildi. Raporda, işçilerin yaşam belirtisi vermediği ve umutların tükendiği de ifade edildi.
Bağımsız Maden İş sendikası, raporun sonunda, maden işçilerinin yaşadığı katliamın sorumlularının yargılanması ve cezalandırılması için mücadele edeceklerini ve işçilerin haklarını savunmaya devam edeceklerini açıkladı.