Endüstri 4.0 başlıklı dosyamızda sizlere uzun yıllardır Endüstri 4.0 üzerine çalışan Mahir Sayın’ın yazılarını sunuyoruz. Keyifli okumalar…
2011 yılında Almanya’da düzenlenen teknoloji fuarında “Endüstri 4.0” olarak ilk defa dile getirilen, bugüne kadar yaşanmış sanayi devrimlerine atıfla 4. Sanayi Devrimi olarak adlandırılan Endüstri 4.0’a Alman hükümetini yönelten Çin’in çok büyük bir hızlı büyüyen ve Avrupa ülkelerini tehdit eden üretim imkânlarıydı. Bu nedenle Almanya, Japonya ve Amerika gibi gelişmiş ülkeler Endüstri 4.0 hedefine yöneldiler.
Endüstri 4.0 bilişim teknolojileri ile tüm yaşamsal mekanizmaları bir arayı getirmeyi amaçlamaktadır. Endüstri 4.0; nesnelerin interneti, İnternetin hizmetleri ve siber-fiziksel sistemler olmak üzere üç aşamadan oluşan bir sistemler kümesidir. Endüstri 4.0 ile üretim ve yaşam alanlarının tamamı akıllı donanımlara sahip olacak ve sistemler birbiri ile bütünleşmiş şekilde çalışacaktır. Üretim ile tüketimi yeniden yapılandıracak olan bu sistem ile zengin ve fakir ülkeler dağılımı da yeniden şekillenecek ve ülkeler arasındaki gelir dağılımında uçurumlar oluşacaktır.
Endüstri 4.0 bir sistemin genel nitelendirilmesidir ve üçayaklı bir organizasyonu ifade eder. Organizasyonun ayakları ise; nesnelerin interneti, hizmetlerin interneti ve siber-fiziksel sistemlerdir. Sistemlerin birbiriyle iletişim halinde olması esasına dayanan Endüstri 4.0 ‘da makineler birbiri ile iletişime geçebilecek, verilerin analizini yapacak ve gerektiğinde insana haber verecektir. Makineler birbirleri ile iletişimi kablosuz olarak sensörler vasıtasıyla sağlayacaktır. Tüm bunlar olurken sistem daha az maliyetle çalışacak, daha çabuk üretim yapacak ve çok az fire veren bir işleyişe sahip olacaktır. Sistemler eski sitemlere göre daha küçük olacak ancak daha fazla güvenlikli üretim yapacaklardır. Endüstri 4.0’ın merkezinde robotlar vardır. Makineleri yöneten, verileri değerlendiren ve diğer üretim kararlarını alanlar robotlardır. Bazı yazarlar tarafından karanlık fabrikalar olarak isimlendirilen ışıksız ve insansız üretim sahaları çoğalacaktır. Bunun yanında üç boyutlu yazıcılar Endüstri 4.0’ın başka bir boyutudur. Bu yazıcılar sayesinde tüm ihtiyaçlar basit bir dokunuşla evde üretilebilir hale gelecek ve büyük firmalara bağlılık ortadan kalkacaktır. Unutulmamalıdır ki Endüstri 4.0 tam anlamıyla faaliyete geçtiğinde sosyal sorunlar da baş gösterecektir. Bunun akla ilk geleni ise işsizliktir.
Endüstri 4.0 başlıklı dosyamızda sizlere uzun yıllardır Endüstri 4.0 üzerine çalışan Mahir Sayın’ın yazılarını sunuyoruz. Keyifli okumalar…