2019 yılında Ordu’nun Ünye ilçesinde faaliyet gösteren Ünye Madencilik San. ve Tic. Ltd. Şti.’ye ait bentonit çıkarılan maden işletmesinde işçiler çalışma koşullarının düzeltilmesi, iş güvenliğine ilişkin gerekli önlemlerin alınması, yasalara aykırı biçimde uygulanan fazla mesaiye son verilmesi taleplerinin karşılanması için 1 günlük iş bırakma eylemi yapmıştı. 130 işçinin çalıştığı ve Dev Maden-Sen’in örgütlendiği maden işletmesinde 25 işçi bu eylemin ardından işten atıldı. İşveren işten attığı işçilere işe geri dönme şartı olarak ise Dev Maden-Sen’den istifa etmelerini dayatmıştı.
Mahkeme işçileri haklı buldu
İşten atılan işçiler ise sendikal faaliyet gerekçesiyle işten atıldıklarını belirterek Ünye Madencilik’i dava ettiler. 3 yıldır süren mahkemeden işçiler kazanım elde etti. Mahkeme açıkladığı kararda işçilerin iş bırakma eyleminin “Toplu eylem hakkı çerçevesinde korunan bir eylem” olduğu belirtilirken işçilerin sendika üyesi oldukları için işten çıkarıldıkları sonucuna vardı.
Mahkeme kararının gerekçesinde; “Davacının da içinde bulunduğu sendika üyesi bir kısım işçinin iş yerinde, hijyenik ve steril olmayan, iş sağlığı açısından yetersiz çalışma koşulları ile çalışma sürelerinin iyileştirilmesi amacıyla işverene sorunlarını ilettikleri, akabinde mağduriyetin devam etmesi üzerine bir günlük iş bırakma eylemi yaptıkları, tanık anlatımlarından tozlu bir ortamda çalışılan iş yerinde havalandırma sisteminin yetersiz olduğunun anlaşıldığı, iş bırakma eyleminin şiddet içermediği, demokratik ve barışçıl olduğu, Yargıtay’ca ölçülü olarak kabul edilen süreyi aşmadığı, davacı işçinin yasal grev hakkını kullandığı, söz konusu eylemin uluslar arası normlar kapsamında toplu eylem hakkı çerçevesinde korunan bir eylem olarak kabul edilmesi gerektiği, mahkememizde seri halde açılan dosyaların davacılarının sendika üyesi oldukları ve aynı tarihte işten çıkarıldıkları ayrıca sendikadan istifa eden bazı işçilerin 2 yeniden işe alındıkları hususu göz önünde bulundurulduğunda işveren tarafından yapılan feshin sendikal sebebe dayandığı kanaatiyle feshin geçersizliğine, davacının işe iadesine ve mahkememizce benimsenen bilirkişi raporunda ayrıntısı tespit olunduğu üzere davacının en son aylık brüt ücretinin 3.219,01 TL olduğunun kabulü ile aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur” denildi.
İşçi Fatih Bayır: Kimse hakkını aramaktan korkmamalı
Dev Maden- Sen’e örgütlendikleri için işten atılan işçilerden Fatih Bayır, kararı SiyasiHaberOrg’a değerlendirdi. Bayır, Anayasal hakları olan sendikal hakkı kullandıkları için işten atıldıklarını belirtirken sendikanın işçilerin en doğal hakkı olduğunu ve hiç bir işçinin bu hakkı kullanmaktan çekinmemesi gerektiğini vurguladı.
Türkiye’nin dört bir yanında olduğu gibi Ünye’de de işçilerin zor ve güvencesiz koşullarda çalıştığını belirten Bayır, “Kimse hakkını aramaktan korkmamalı, adaletin er ya da geç haklıdan yana olacağını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
Mahkemenin aldığı karar şu şekilde;
A -Davalı işverence yapılan feshin geçersizliğine, davacının, davalı Ünye Madencilik San. Ve Tic. Ltd. Şti’ deki işine iadesine,
B – 6356 sayılı yasanın 25/5. fıkrası uyarınca ödenmesi gereken sendikal tazminat miktarının davacının işe başlatılması veya başlatılmaması şartına bağlı olmaksızın davacının 1 yıllık brüt ücreti tutarında belirlenmesine, belirlenen brüt 38.628,09 TL tutarındaki tazminatın, davalıdan alınarak davacıya verilmesi gerektiğinin tespitine,
C – Davacı işçinin işe iadesi için işverene süresinde müracaatı halinde hak kazanılacak olan ve kararın kesinleşmesine kadar gerçekleşen en çok 4 aya kadar ücret ve diğer hakların davalı şirketten alınarak davacıya verilmesi gerektiğinin belirlenmesine, belirlenen brüt 16.941,79 TL tutarındaki tazminatın, davalıdan alınarak davacıya verilmesi gerektiğinin tespitine, davacının ise başlatılması halinde varsa ödenen ihbar ve kıdem tazminatının bu alacaktan mahsubuna, karar verilmiştir