Türkiye’nin en büyük işçi katliamının üstünden 8 yıl geçti. Bu süreçte ne sorumlular cezalandırıldı ne de ailelerin talepleri yerine getirildi. Maden ocağında oğlunu kaybeden İsmail Çolak, “Adalet göçük altında kaldı. Unutulmasın ki adalet bir gün herkese lazım olacak” dedi.
Manisa’nın Soma ilçesinde 301 maden işçisinin ölümüyle sonuçlanan katliamın üzerinden tam 8 yıl geçti. Katliamda sevdiklerini kaybedenlerin acısı ise ilk günkü gibi taze. Aradan geçen süreçte ne sorumlular cezalandırıldı ne de mağdur ailelerin talepleri yerine getirildi. Son olarak Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.’nin işlettiği madende 301 maden işçisinin katledilmesine ilişkin Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada; karar patronlardan yana oldu. Danıştay da bu kararı onadı. Madenin sahibi Can Gürkan, 301 madencinin her biri için 8 gün hapis cezası aldı. Bu karara karşı aile avukatları Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu.
Adalet bir gün herkese lazım olacak
Maden ocağında oğlunu kaybeden Soma 301 Madenciler Sosyal Yardımlaşma Derneği Başkanı İsmail Çolak, “Acılarımız tazeliğini koruyor” dedi ve sözlerine şunları ekledi: “Suçlular şu anda tutuklu değil ama bizim için mücadele eden avukatlar tutuklu. Bu bizim için hayal kırıklığı oldu. Mahkemeden çıkan kararı Anayasa Mahkemesi’ne taşıdık. Açıkçası bir umudumuz yok… Mahkemelere çıkan kararlar sonrası mahkemelere güvenimiz kalmadı. Hak, hukuk, adalet göçük altında kaldı. Unutulmasın ki adalet bir gün herkese lazım olacak. Bu kararları verenlere de verdirenlere de bir gün adalet lazım olacak. Onlar da bizim gibi adaleti arayacaklar. Umarım aramazlar ” diye konuştu.
Davanın avukatlarından Hatice Aslan Atabay ise, “Yargıtay ceza verilmelidir demesine rağmen heyeti değiştirip karar değiştirildi kısa bir süre içinde. Bu bizim bile beklentimizin üzerinde oldu. Bu süreçte taraflı kararlar verildi, patronlar korundu. En az cezayı Can Gürkan aldı. Bu, her şeyi özetliyor. Biz Anayasa Mahkemesi’ne başvurduk. Süreç nasıl gidecek bekliyoruz. Biz mücadelemize devam edeceğiz” dedi.
194 Somalı işçi tazminat almadı
Öte yandan katliamın üzerinden 8 yıl geçmesine rağmen hayatını kaybeden işçilerin ailelerinin maddi ve manevi tazminat davalarının hala sonuçlanmadığı ortaya çıkmıştı. Enerji ve Tabii kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, hayatını kaybeden 301 madenci için Türkiye Kömür İşletmeleri Genel Müdürlüğü(TKİ) aleyhine 682 dava açıldığını ve yargılama devam ettiği için 194 kişinin tazminat alamadığını açıklamıştı.
Soma davasına ne oldu?
Katliamda 301 maden işçisinin katledilmesine ilişkin 13 Nisan 2015’te Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlayan yargılama süreci cezasızlık ile sonuçlandı.
Davada karar 2018 yılında açıklandı ve basit taksir suçundan Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.’nin Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan’a 15 yıl; Genel Müdür Ramazan Doğru’ya 22 yıl 6 ay, İşletme Müdürü Akın Çelik’e 18 yıl 9 ay, yardımcısı İsmail Adalı’ya 22 yıl 6 ay hapis cezası verildi. Yargıtay 12’nci Ceza Dairesi, 30 Eylül 2020’de kararı bozdu. Gürkan, Doğru, Çelik ve Adalı’ya 301 kez olası kastla öldürme ve 162 kez olası kastla yaralama suçlarından ceza verilmesi gerektiği belirtildi. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı bu karara itiraz etti. 12’nci Ceza Dairesi heyetindeki 3 üye bu arada değiştirildi. Yeni heyet ikiye karşı üç oyla daha önce aldığı kararı bozdu. Yargıtay’ın kararını değiştirmesinin ardından, yeniden görülen davada Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi, Gürkan’a verilen 20 yıl cezayı 10 yıla düşürdü. 3 yıl denetimli serbestlik ve Gürkan’ın hapiste kaldığı 4,5 yıl da düşüldü. Cezanın 2 yıl 6 aylık infazı kaldı. Bu karara karşı aile avukatları Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu.
Öte yandan ailelerin adalet talebi yerine gelmezken faicanın yaşandığı gün yerdeki madenciyi tekmeleyen Yusuf Yerkel, Frankfurt’ta Ticaret Ataşesi koltuğuna oturdu. Yerkel, 6000 Euro net maaş alıyor.
Avukatlar tutuklu
Soma Katliamı davasının avukatlarından Selçuk Kozağaçlı hâlâ tutukluyken, geçen haftalarda Gezi davasında verilen skandal kararla avukatlardan Can Atalay da tutuklandı. Soma katliamının sorumlularına verilen cezalar ödül niteliğini taşırken avukatlara verilen hapis cezalarına da tepkiler sürüyor.
(Aycan KARADAĞ – BirGün Gazetesi)