Kremlin, Rusya Devlet Başkanı Putin’in eski Sovyet ülkeleri liderlerine 9 Mayıs Zafer Günü nedeniyle tebrik mesajı gönderdiğini duyurdu. Putin’in Gürcistan ve Ukrayna halklarını kutladığı belirtildi.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Sovyetler Birliği’nin Nazilere karşı zaferini temsil eden 9 Mayıs Zafer Günü’nün 77. yıldönümü nedeniyle eski Sovyet ülkelerinin liderlerine tebrik mesajı gönderdi.
Kremlin‘in sitesinde yayınlanan açıklamaya göre, Azerbaycan, Ermenistan, Belarus’un aralarında bulunduğu ülkelerin liderlerine tebrik mesajı ulaştırılırken Gürcistan ve Ukrayna halklarının da 9 Mayıs Zafer Günü’nün kutlandığı belirtildi.
Açıklamada, “Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Büyük Vatanseverlik Savaşı’nda Sovyet güçlerinin Nazi ordusu karşısında kazandıkları zaferin 77. yıldönümü dolayısıyla Azerbaycan, Ermenistan, Belarus, Kazakistan, Kırgızistan, Moldova, Tacikistan, Türkmenistan, Özbekistan, Abhazya, Güney Osetya liderlerine ve halklarına kutlama mesajları gönderdi” denildi.
Putin’in Ukrayna’nın doğusunda bağımsızlığını tanıdığı Donetsk ve Lugansk yönetimlerine de “ataları gibi anavatanlarını Nazi belasından kurtarmak için savaştığı” şeklinde kutlama mesajı gönderdiği kaydedildi.
Batı basınında 9 Mayıs spekülasyon
Rusya’nın başkenti Moskova’da her yıl kızıl bayrakların yer aldığı devasa askeri geçit törenleriyle kutlanan 9 Mayıs Zafer Günü, bu yıl Ukrayna savaşı nedeniyle özellikle Batı kamuoyu tarafından farklı spekülasyonlara konu edilmiş durumda.
Rusya’nın 9 Mayıs’a “hazırlandığı”, Ukrayna’ya savaş ilan edeceği veya savaşı bitireceği, bazı nokta atışı saldırılar gerçekleştireceği, hatta “nükleer saldırı” düzenleyeceği yönünde iddialar kamuoyunda ilgi görmesi nedeniyle Batı basınında sıkça ve geniş yer bulurken Kremlin ise Ukrayna’ya saldırılarla 9 Mayıs tarihi arasında bir ortaklık olmadığını savunuyor.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ukrayna savaşıyla ilgili belirlenen takvimin 9 Mayıs Zafer Günü’ne “ayarlı” olmadığını söylemiş, Kremlin Sözcüsü Dimitry Peskov da söz konusu iddialarla ilgili “saçmalık” demişti.