Birçok Avrupa ülkesinden sonra Almanya’nın da Rusya-Ukrayna savaşı sonucunda yerlerinden edilen Ukraynalılara yer açmak için yüzlerce Afgan mülteciyi hükümet konaklama yerlerinden tahliye ettiği bildirildi.
Rusya-Ukrayna savaşı, Avrupa’nın ayrımcı bir göçmen politikası uyguladığını gözler önüne serdi. Pek çok Avrupa ülkesi göçmenlere yönelik yıllardır uyguladıkları katı tedbirlere rağmen Ukraynalılara yönelik “açık kapı politikası” uygulayacaklarını açıkladı.
Irak, Suriye ve Afganistanlılara kapılarını kapatan AB üyesi ülkeler, kapılarını neden açık tutacaklarının gerekçesini, “Ukrayna bize ait, bizden biri ve onları aramızda görmek istiyoruz. Beyaz tenli, renkli gözlü ve Hıristiyanlar” diyerek açıklıyor.
Taliban’ın Afganistan’da yönetimi ele geçirmesinden sonra ülkeye gelen mültecileri sınır dışı etmeye hazırlanan Danimarka’da İltica Komisyonu, Afgan mültecilerin artık ülkelerine gönderilebileceğine karar verirken, İngiltere’de “mülteci karşıtı yasa tasarısı” olarak nitelendirilen tartışmalı “Uyruk ve Sınırlar Yasa Tasarısı” parlamentonun üst kanadı Lordlar Kamarasında kabul edildi. Almanya’nın ise Rusya-Ukrayna savaşı sonucunda yerlerinden edilen Ukraynalılara yer açmak için yüzlerce Afgan mülteciyi hükümet konaklama yerlerinden tahliye ettiği bildirildi.
Foreign Policy’den (FP) Stefanie Glinski, geçen hafta, Almanya’nın Rusya-Ukrayna savaşı sonucunda yerlerinden edilen Ukraynalılara yer açmak için yüzlerce Afgan mülteciyi hükümet konaklama yerlerinden tahliye ettiğini bildirdi.
Berlin Senatosu Uyum, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Departmanı, büyük bir Ukraynalı mülteci akınına barınak sağlamak için başka seçenek olmadığı için tahliyelerin “operasyonel olarak gerekli” olduğunu söyledi. Bakanlığın basın sekreteri Stefan Strauss, “Bunun Afgan ailelerine ek zorluklara yol açmasından ve etkilenen insanların tanıdık çevrelerinden ayrılmak zorunda kaldıklarından ve şimdi muhtemelen sosyal bağlantılarına büyük zorluklarla ayak uydurmak zorunda kaldıklarından üzgünüz” dedi.
Berlin Mülteci Konseyi yönetim kurulu üyesi Tareq Alaows, Afgan ailelerin göçmenlik statülerini etkileyeceğinden endişe ettikleri için seslerini yükseltmekten korktuklarını açıkladı.
Alaows, bazı ailelerin yıllardır bu evlerde yaşadığını iddia ederek, tahliyelerinin “kasten kamuoyuna duyurulmadığını” iddia etti. FP’ye verdiği demeçte, “Bazı insanlar yıllarca evlerinde yaşadılar ve kendi okullarından uzak yerlere taşınan çocuklar da dahil olmak üzere sosyal yapılarından koparıldılar” dedi.
Avrupa Birliği üyesi, Polonya, Macaristan, Avusturya ve Bulgaristan dahil olmak üzere dünyanın farklı yerlerinden gelen mültecilere ayrımcı muamele yapmakla suçlandılar. Bu ülkeler Ukraynalı mültecileri sıcak bir şekilde kabul ederken, aynı savaştan kaçan özellikle Ortadoğu ve Afrika ülkelerinden göçmenlere haksız muamele edildi, birçoğu sınırlardan geri çevrildi ve hatta Ukrayna’dan ayrılan trenlere girişleri reddedildi.