DİSK, ‘Sorular ve Yanıtlarla Asgari Ücret Neden Güncellenmeli?’ araştırmasının sonuçlarını yayımladı. Hızla artan hayat pahalılığı nedeniyle asgari ücretin yeniden belirlenmesi gündeme geldi.
Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi DİSK-AR tarafından hazırlanan ‘Sorular ve Yanıtlarla Asgari Ücret Neden Güncellenmeli?’ araştırmasının sonuçları bülteninde, asgari ücretin enflasyon ve gıda enflasyonu karşısındaki durumu, Avrupa ülkeleri ile karşılaştırması ve asgari ücretin güncellenmesi ilgili yasal durum, soru ve cevaplarla ele alınıyor.
İktidar, 4.253 TL olarak belirlenen, yılın üçüncü ayında enflasyonun ve gıda enflasyonunun çok altında kalan 2022 asgari ücretin artırılmasına “asgari ücretin zamanı aralık ayı”, “asgari ücretli enflasyona karşı korundu”, “2022 yılında tarihin en büyük artışı yapıldı” gibi gerekçelerle karşı çıkıyor.
DİSK-AR tarafından yapılan araştırma ise bu durumun gerçeği yansıtmadığını, asgari ücreti daha yılın üçüncü ayında enflasyonun altında kaldığını, Türkiye’nin, Avrupa’nın en düşük ikinci asgari ücretli ülkesi olduğunu belirtiyor.
Asgari ücret enflasyona yenildi!
Asgari ücret enflasyona karşı korundu mu sorusuna, “Asgari ücret enflasyona yenildi!” cevabı verilen araştırmada 2018’debn bu yana yapılan asgari ücret artışları ve enflasyon karşısındaki durumları ele alınıyor ve “Görüldüğü gibi asgari ücret 2018’den bu yana gıda enflasyonun ciddi biçimde altında seyrediyor. Asgari ücret endeksi sadece 2020 Ocak ayı, 2021 Ocak ve Şubat ayları ve 2022 Ocak ayında gıda enflasyonu endeksi üstüne çıkabildi. Diğer aylarda gıda enflasyonu endeksinin altında seyretti. Yüksek enflasyon dönemlerinde yıllık asgari ücret artışı işçilerin alım gücünü düşürüyor. Yıl içinde asgari ücret eriyor. Bu nedenle yüksek enflasyon dönemlerinde asgari ücretin yıl içinde birkaç kez yenilenmesi alım gücünün korunması için” gerekli olduğu vurgulanıyor.
Asgari ücretin güncellenmesinin önünde yasal engel yok
Özellikle enflasyonun ve pahalılığın yüksek olduğu yıllarda asgari ücretin yılda birden fazla belirlendiği belirtilen araştırmada, asgari ücret Avrupa sıralamasında Türkiye’nin Arnavutluk’tan sonra sondan ikinci ülke olduğu belirtiliyor. Asgari ücretin güncellenmesinin önünde yasal bir engel olduğu yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığı, asgari ücretin güncellenmesi yönünde hukuki bir engel olmadığı var olan yasaya dayanılarak açıklanıyor; “4857 sayılı İş Kanunu’nun 39. maddesinde ‘iş sözleşmesi ile çalışan ve bu Kanun kapsamında olan ve olmayan her türlü işçinin ekonomik ve sosyal durumlarının düzenlenmesi için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca Asgari Ücret Tespit Komisyonu aracılığı ile ücretlerin asgari sınırları en geç iki yılda bir belirlenebileceği’ ve dolayısıyla “iki yıl dolmadan asgari ücretin yeniden belirlenmesini engelleyecek herhangi bir kısıtlayıcı hüküm bulunmuyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın çağrısıyla toplanıp, asgari ücreti artırabilir.”