Belediye işçileri, dört yıl önce “taşeron işçilere kadro veriyoruz” vaatlerinin yalandan ibaret olduğunun ortaya çıktığını söyledi. Kadıköy’de eylem yapan işçiler, “Gerçek kadro istiyoruz” dedi.
Belediye işçileri Kadıköy’de eylem yaparak, taşeron işçilere kadro verilmesi talebini dile getirdi.
Eylemde, “Emeğimiz bizimdir patrona köle, sermayeye kul, ülkeye taşeron olmayacağız, güvenceli çalışma istiyoruz”, “450 bin yürek tek soru kadro nerede” pankartları ve “Emekte eşit, ücrette yarım”, “Kadrolu değil şirket işçisiyiz”, “Amasız, fakatsız, lakinsiz kadro”, “Birleşen işçiler yenilmezler” dövizleri taşındı.
Kadro yalanı
4 yıl önce verilen “taşeron işçilere kadro veriyoruz” vaatlerinin yalandan ibaret olduğunu söyleyen işçiler adına Binali Ağar açıklama yaptı.
Belediye şirketlerinde çalışan işçilerin kadrolu yapılacağı vaadinin kocaman bir aldatmaca olduğunu 4 yıllık süre içinde gördüklerini söyleyen Ağar, “Anladık ki, kadro bir yana, bir şirketten bir başka şirkete transfer edilmişiz. 696 sayılı KHK’yi çıkarıp bizi bir gecede, bir şirketten diğer şirkete sürükleyen siyasi iktidarın asıl amacı, ücretlerimizin düşürülmesi, emeğimizin gasp edilmesiymiş” dedi.
Çin modeli
Türkiye’yi Çin yapma planının belediye işçileri üzerinden uygulandığını vurgulayan Ağar, 2018 yılından sonra iki yıl Toplu İş Sözleşmesi yapamadıklarını iki yıl boyunca yüzde 4+4 zamma mahkum edildiğini belirtti. 696 Sayılı KHK’nin 900 bin işçi için çıkarıldığını, merkezi kurumlardaki 450 bin işçinin 4/D kadrosuna, 450 bin belediye işçisinin ise 4/A kadrosuna geçirildiği bilgisini veren Ağar, “4 /D ‘ye geçseydik, haklarımız bir miktar daha artacaktı” dedi.
Ağar, belediye şirket işçilerinin asgari ücretle çalıştığını, yüksek enflasyondan kaynaklı refah payı alamadığını, devletin taşerondan kadroya geçen 4/D’li işçilere ödenen ikramiyelerden yararlanamadığını, her zaman işten atılma korkusuyla çalıştıklarını ve mobbinge maruz kaldıklarını vurguladı.
‘696 sayılı KHK yeni hak kayıpları yarattı’
İşçilerin üyesi oldukları sendikaların yaşanan kayıpları önleme ve işçileri bilgilendirme konusunda çaba harcamadığına dikkat çeken Ağar, “Artık yüz binlerce şirket işçisi çıplak gerçeği görüyor ve buna itiraz ediyoruz. 696 sayılı KHK ile getirilen düzenleme taşeronluk sistemini ortadan kaldırmamış, yeni hak kayıpları yaratmıştır” diye kaydetti.
‘Bu gidişe dur demeliyiz’
İstanbul Büyükşehir Belediyesi çalışanı 2427 işçi ile yapılan ankette, işçilerin ilk talebinin güvenceli ve kadrolu çalışma olduğunun ortaya çıktığını hatırlatan Ağar, “Hangi siyasi partiye, hangi sendikaya üye olursak olalım, kimliğimiz ne olursa olsun ortak sorunlarımız ve çıkarlarımız etrafında birleşmeliyiz. Gerçek kadro istemeliyiz” çağrısında bulundu.
Kadrolu işçilerle aynı işi yaptıklarına ancak aynı ücreti almadıklarına dikkati çeken Ağar taleplerini şu şekilde sıraladı: “Aynı işi yapan işçiler arasında eşitlik sağlanmalıdır. Eşit işe eşit ücret prensibi uygulanmalıdır. Mahalli idarelerdeki işçilere uygulanan, şirket işçiliği uygulamasına son verilmelidir. Belediye şirketlerinde çalışan işçiler, belediyelerde çalışan kadrolu işçiler ile aynı haklara sahip olmalıdır. Şirket işçileri, 4/D kadrosuna geçirilmelidir. 52 günlük ikramiye (ilave tediye) hakkımız verilmelidir.”
Kadrolu, güvenceli çalışmanın tüm işçilerin hakkı olduğunu vurgulayan Ağar, kadrolu çalışmanın iş güvencesinin temeli olduğunu belirterek, “Kadrolu çalışma esas çalışma biçimi olmalı, esnek, kadrosuz, taşeron çalışma iş yasasından çıkarılmalıdır” talebini dile getirdi.
Ağar son olarak, işçilere taleplerini hep birlikte haykırma çağrısı yaptı.
Piroğlu: Belediye işçilerinin talebi karşılanmalı
Eyleme katılan HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu, işçilere dayatılan kölelik ve halka dayatılan sefalet düzenini yıkacaklarını söyledi. Belediye işçilerinin yükselttiği öfkenin yayılması ve büyütülmesinin önemine işaret eden Piroğlu, “Bu öfke yayıldığı, büyüdüğü sürece iktidar da taşeronu kuranlar da geri adım atmak zorunda kalacaktır. Belediye işçilerinin talebi karşılanmalıdır, gerçek kadrolar verilmelidir” diye konuştu.
Belediye işçileri eylemde sık sık, “Kadro dediler köle ettiler”, “Asgari yaşamak istemiyoruz” sloganlarını attı.
(Kaynak: ETHA)