Adil yargılanma ve hak ihlallerinin son bulması talebiyle ölüm orucu başlatan Sibel Balaç eylemi 100’üncü, Gökhan Yıldırım’ın ise 95’inci gününde devam ediyor.
Sincan Kadın Kapalı Cezaevi’nde bulunan Sibel Balaç ve Tekirdağ 1 No’lu F Tipi Cezaevi’nde bulunan Gökhan Yıldırım, “adil yargılanma” ve hak ihlallerinin sona ermesi talebiyle ölüm orucunu sürdürüyor. Balaç 100, Yıldırım ise 95 gündür taleplerinin karşılanması için ölüm orucu eylemini sürdürüyor. Hızlı kilo kaybından dolayı sağlık durumları gittikçe kötüye giden Balaç ve Yıldırım, Adalet Bakanlığı’na dilekçeyle belirttikleri taleplerinin karşılanmasını bekliyor.
Sibel Balaç, zihinsel engellilere öğretmenlik yaparken sürgün ve mobbinge uğradığı için 2018’de görevinden istifa etti. Kanun Hükmünde Kararname’lerle (KHK) yüzbinlerce kamu emekçisinin ihraç edilmesinin ardından Ankara’da başlayan Yüksel Direnişi’ne destek verdiği için 10 Aralık 2018’de gözaltına alınan Balaç, 18 Aralık’ta çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Balaç’a “örgüt üyeliği” iddiasıyla 8 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası verildi. Ceza istinaf Mahkemesi’nce de onandı. Dosyası Yagıtay’da bekleyen Balaç, “adil yargılanma” hakkının ihlal edildiğini belirterek 19 Aralık 2021’de ölüm orucuna başladı.
Balaç’ın talepleri
Adil yargılanmanın yanı sıra hak ihlallerinin sona ermesini isteyen Balaç’ın talepleri şu şekilde: “Halkımız üzerindeki ekonomik, sosyal ve siyasal baskılara son verilsin. Kim olduğu bilinmeyen gizli tanıklarla devrimcilerin yargılanmasına son verilsin. Tutsaklara kitap ve yayınları koşulsuz verilsin. Hasta tutsaklar serbest bırakılsın. Adalet Bakanlığı’nın genelgeyle kabul ettiği ‘sohbet hakkı’ tam olarak uygulansın. Disiplin cezaları bütün sonuçlarıyla birlikte ortadan kaldırılsın. Uyuşturucu ile müdahale eden devrimciler değil; uyuşturucu baronları, AKP’nin uyuşturucu bakanları tutuklansın.”
Yıldırım’ın talepleri
İstanbul Gazi Mahallesi’nde yaşayan Gökhan Yıldırım ise “örgüt üyeliği”, “kasten yaralama”, “mala zarar verme” gibi suçlamalarla 46 yıl ceza aldı. 2016’dan beri Tekirdağ 1 No’lu Cezaevi’nde tutulan Yıldırım’ın ayrı ayrı aldığı 5 yılın altındaki tüm cezalar İstinaf Mahkemesi’nde onandı. 5 yılın üstündeki 2 dosya ise Yargıtay aşamasında. Adil yargılama yürütülmediğini belirten Yıldırım, 21 Aralık 2021’de açlık grevine başladı. Talebi kabul edilmeyen Yıldırım eylemini 25 Aralık’ta ölüm orucuna çevirdi.
Yıldırım’ın talepleri ise şu şekilde:
“Halkın yozlaştırılmasına karşı mücadele edenlere verilen cezalar bozulmalıdır. Bu nedenle hakkımda verilen 46 yıllık ceza bozulmalıdır. Halkımızın hak, özgürlükler ve adalet mücadelesi engellenmemelidir. Hasta tutsaklar serbest bırakılmalıdır. Ağırlaştırılmış infaz yasası, tutsaklar lehine değiştirilmelidir. Tutsaklar üzerindeki baskılara, hak gasplarına son verilmelidir.”