DİSK/Genel-İş’in Araştırma Dairesi Emar’ın her yıl 8 Mart’ta hazırladığı Kadın Emeği Raporu, Türkiye’nin kadın işsizlik oranının en yüksek olduğu ülkeler arasında yer aldığını ortaya koydu.
DİSK/Genel-İş’in Araştırma Dairesi Emar’ın (Emek Araştırma) her yıl 8 Mart’a giderken hazırladığı Kadın Emeği Raporu yayımlandı. Rapor, eşitsizliği çarpıcı bir şekilde gün yüzüne çıkartıyor.
Kadın Emeği Raporunda şu ifadeler yer alıyor:
“Türkiye’de kadınların istihdama katılım oranı, AB ve OECD ülkelerinin oldukça altındadır. Yıllar içerisinde birçok ülkede kadınların istihdama katılımını artırmaya dönük politikaların etkisi ile kadın istihdamı artarken, ülkemizde bu oran oldukça sınırlı bir artış göstermiştir. Türkiye istihdamda cinsiyet açığının en yüksek olduğu ülkelerin başında gelmektedir.
“Cinsiyete göre ülkelerin işsizlik oranına bakıldığında; Türkiye’nin kadın işsizlik oranının, birçok ülkeye göre yüksek olduğu görülmektedir. Yıllar içerisinde dar tanımlı kadın işsizlik oranına bakıldığında kadınların işsizlik oranlarının daha da yükseldiği ve kadın erkek işsizlik farkının kadınlar aleyhine daha da açıldığı görülmektedir.
“İşsizlikten en fazla genç kadınlar etkileniyor. TÜİK 2021 yılı 4. çeyrek verilerine göre, 15-24 yaş arası genç kadın işsizliği 493 bin kişi ile yüzde 27,2’dir. Oysaki geniş tanımlı genç kadın işsizliği 943 bin kişi ile yüzde 42,7’dir ve dar tanımlı işsizliğin iki katıdır.”
Bazı veriler şöyle sıralandı:
-OECD ülkeleri ortalamasında istihdamda cinsiyet açığı yüzde 14,5; AB ülkeleri ortalamasında yüzde 10 iken, Türkiye’de yüzde 39,1.
-Türkiye kadın işsizlik oranının en yüksek olduğu ülkelerden biri.
-İşsiz kadın sayısı her geçen gün artıyor: 2020 yılında geniş tanımlı kadın işsiz oranı yüzde 36,6 oldu.
-Genç kadın işsizliği resmi verilerin 2 katı.
-13,3 milyon kadın ücretsiz bakım emeği verdiği için çalışma hayatına katılamıyor.
-Her 10 kadından 3’ü kayıt dışı çalıştırılıyor. 1,2 milyondan fazla kadın ise hem yarı zamanlı hem de kayıt dışı çalıştırılıyor.
-Erkekler, kadınlardan yüzde 27,4 daha fazla kazanıyor.
-Her 10 kadın işçiden sadece biri sendikalı: Kadın işçilerin sendikalaşma oranı yüzde 10 iken, erkeklerin yüzde 15,7’dir.
-Kadınların en çok sendikalı olduğu işkolu: Sağlık ve sosyal hizmetler.
-Genel işler işkolunda sendikalı kadın işçi oranı yüzde 34,5.
-Kamu görevlileri sendikalarında kadınların sendikalaşma oranı yüzde 56,6’dır.
Raporun tamamı için tıklayın.