Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Türkiye’deki vakıf üniversitesi temsilcilerinin katılımıyla Türkiye Yükseköğretim Meclisi Toplantısı yaptı. Toplantıda Yükseköğretim Kanunu ile yapılan değişikliklerin “vakıf üniversitelerinin rekabet gücünü zayıflattığı” gerekçe gösterilerek “kâr amacı güden şirket gibi üniversiteler” için yasanın yeniden düzenlenmesi istendi. Ancak YÖK, bu toplantıdan önce 9 Şubat günü vakıf yükseköğretim kurumlarında çalışan öğretim elemanlarının ücretlerine ilişkin YÖK kurulu başkanlığına ulaşan çeşitli şikayetler üzerine Yükseköğretim Yürütme Kurulu toplantısında görüşmeleri üzerine alınan kararını duyurdu.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Yüksek Öğretim Kurulu’nun (YÖK) yaptığı Türkiye Yükseköğretim Meclisi toplantısında Meclis Başkanı, Okan Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve Okan Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Bekir Okan, 7243 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nda yer alan “Vakıf yükseköğretim kurumlarında çalışan öğretim elemanlarına, unvanlarına göre Devlet yükseköğretim kurumlarında ödenen ücret tutarından az ücret verilemez” maddesinin kaldırılmasını istemişti. Bekir Okan, aynı zamanda öğretim görevlilerinin işçi statüsüne geçirilmesini de talep etmişti.
Ancak YÖK, vakıf yükseköğretim kurumlarında çalışan öğretim elemanlarının ücretlerine ilişkin YÖK kurulu başkanlığına ulaşan çeşitli şikayetler üzerine Yükseköğretim Yürütme Kurulu toplantısında görüşmeleri üzerine alınan kararı 9 Şubat günü duyurdu.
Karada “Vakıf yükseköğretim kurumlarında görev yapan öğretim elemanlarından ücretlere ilişkin vakıf yükseköğretim kurullarının ilgili Kanun hükmünü uygulamadığı ya da uygulansa bile Devlet üniversitelerinde çalışan akademik personelin ücretlerine yansıyan zamların kendi ücretlerine yansıtılmadığı yahut ücretlerinin zamnında ödenmediği gibi hususlarda Kurulumuz Başkanlığına çeşitli şikayetler ulaşmaktadır. Söz konusu şikayetler müzakere edilmiş olup yapılan müzakere neticesinde; vakıf yükseköğretim kurumlarına, öğretim elemanlarına ücretlerinin zamanında ve mevzuata uygun olarak ödenmesi konusunda gerekli dikkat ve özenin gösterilmesi hususunun hatırlatılmasının uygun olduğuna karar verilmiştir” denildi.
Bu karara rağmen vakıf üniversiteleri patronları aynı gün video konferas yoluyla Yükseköğretim Kanunu’nun yeniden düzenlenmesi, Vakıf Üniversiteleri ile Özel Teşebbüs Üniversitelerin mevzuat olarak ayrılması ihtiyacı, Vakıf Üniversitelerindeki kontenjanlar ve üniversite girişi baraj puanları başlıklı gündemlerle YÖK’le toplantı yaptı.
Toplantıda ne olmuştu?
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Türkiye’deki vakıf üniversitesi temsilcilerinin katılımıyla Türkiye Yükseköğretim Meclisi Toplantısı yaptı. Toplantıda Yükseköğretim Kanunu ile yapılan değişikliklerin “vakıf üniversitelerinin rekabet gücünü zayıflattığı” gerekçe gösterilerek “kâr amacı güden şirket gibi üniversiteler” için yasanın yeniden düzenlenmesi istendi. Vakıf üniversitesi sahipleri “Vakıf üniversiteleri hocalarına verilen ücret devlet üniversiteleri hocalarına verilen ücretten az olamaz” maddesinin kaldırılmasını, ücretsiz okuyan öğrenci sayısının düşürülmesini, üniversite sınavlarında baraj puanının kaldırılması gibi dil baraj puanının da kaldırılmasını ve özel üniversite kanunu çıkarılmasını talep etti.
Türkiye Yükseköğretim Meclisi toplantısına başkanlık yapan, Türkiye’de bulunan vakıf üniversiteleri dekanlarının ortak görüşlerini açıklayan Okan Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve Okan Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Bekir Okan, 2547 sayılı kanuna tabi olan akademik kadro ve iş kanuna tabi idari personelin bir arada çalışmasının vakıf üniversitelerinde işleyiş bozukluklarına yol açtığını gerekçe göstererek özel bir kanun çıkarılmasını istedi. Vakıf üniversitelerine özel bu kanunla, iki ayrı çalışan grubunun aynı kategoride değerlendirilmesini istediklerini açıklayan Okan, 7243 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nda yer alan “Vakıf yükseköğretim kurumlarında çalışan öğretim elemanlarına, unvanlarına göre Devlet yükseköğretim kurumlarında ödenen ücret tutarından az ücret verilemez” maddesinin “rekabetçiliği azalttığı” gerekçesiyle karşı çıktı ve kaldırılmasını istedi. Türkiye Yükseköğretim Meclisi’nin “sektörün önünü tıkıyor” ifadesiyle değiştirilmesini istedi.
Vakıf Üniversiteleri’ndeki program ücretlerinin büyük farklılıklar gösterdiğini söyleyen Okan, programlara minimum ücret getirilmesini ve bölüm kontenjanlarının her üniversitenin kendi inisiyatifine bırakılmasını istediklerini dile getirdi. Türkiye’deki üniversitelerin devlet, vakıf ve özel olmak üzere üçe ayrılması gerektiğini dile getiren Okan, “Talep ettiğimiz Özel Üniversite Kanunu çıkarıldığı takdirde kar amacı güden ve bir şirket gibi yönetilen üniversiteler hayata geçirilebilecek” dedi. Toplantıda, devlet ve vakıf üniversitelerindeki uluslararası öğrencilerin ücret farkının ortadan kaldırılması talebiyle birlikte, vakıf üniversitelerinin şehir içinde bulunan kampüslerini artırmaları için gereken yasal düzenlemelerin yapılması istendi.
Toplantıdan hemen sonra üniversiteye girişte baraj puanları kaldırılmıştı.
(Sendika.Org)