The New York Times yazarlarından Carlotta Gal, Türkiye’de sağlık çalışanlarının sorunlarını ve Türkiye’den göç etmelerini konu aldı. Doktorlar, “İstediğimiz lüks bir yaşam değil, hak ettiğimiz normal bir hayatı istiyoruz.”
The New York Times yazarlarından Carlotta Gal, 7 Şubat tarihli yazısında Türkiye’de sağlık çalışanlarının sorunlarını ve Türkiye’den göç etmelerini konu aldı.
Sağlık çalışanlarının güvencesiz ve uzun saatler çalıştırılmaları, ekonominin giderek kötüleşmesi ve ücretlerinin yeterli düzeyde olmaması, hasta veya hasta yakını tarafından şiddete maruz kalması nedeniyle birçok sağlık çalışanının yurt dışına gitmeyi tercih ettiklerini belirten Gal, sağlık çalışanlarının yürüttükleri sağlık hizmetlerinin Erdoğan döneminde “ciddi bir saygı kaybına” uğradığını iddia etti, “gelirlerinin ve statülerinin sürekli erozyonu, birçok doktorun kaldıramayacağı kadar fazla oldu” dedi.
Gal’ın yazısında, Türkiye’yi terk eden doktorların sözlerine yer verilirken, TTB Başkanı Şebnem Korurcu Fincancı’nın “Sağlık çalışanlarını uzaklaştıran sadece düşük maaşlar değil. AKP iktidarı, başlangıcından bu yana sağlık hizmetlerinin özelleştirilmesi politikası ve nitelikten ziyade niceliğe odaklanmaya yol açan performans ödeme sistemi benimsedi. Sevk sitemi olmadan talep üzerine tüm hastanelere erişimin açılması hastaneleri aşırı yükledi ve hastaneler hasta sayılarını ve finansal getirilerini artırmaya teşvik edildi” şeklindeki tespitlerine de yer aldı.
Gal, yazısını sağlık çalışanlarının “İstediğimiz lüks bir yaşam değil, hak ettiğimiz normal bir hayatı istiyoruz” sözleriyle sonlandırdı.