Emine Şenyaşar’ın verdiği mücadeleden etkilenen Celal Altun, anne Şenyaşar için “Were dayê were” isimli Kürtçe bir şiir yazdı.
Urfa’nın Suruç ilçesinde 14 Haziran 2018’de AKP Milletvekili İbrahim Halil Yıldız’ın yakınları ve korumaları tarafından iki oğlu ve eşi linç edilerek katledilen Emine Şenyaşar, yaklaşık bir yıldır Urfa Adliyesi önünde adalet talebiyle nöbet eylemine devam ediyor. 4 mevsimdir zorlu hava şartlarına rağmen nöbetini sürdüren Emine Şenyaşar’a birçok kesimden destek ziyaretleri oldu. Siyasetçilerden sanatçılara, insan hakları savunucularından hukuk örgütlerine kadar geniş bir kesimden binlerce kişinin desteğini sunduğu Emine Şenyaşar’ı, onlarca kentten yurttaşlar nöbet boyunca yalnız bırakmadı.
Ağıtları kulaklarda çınladı
Emine Şenyaşar’ın mücadelesi birçok kişiye ilham oldu. Urfa merkez Eyyübiye ilçesinde yaşayan ve Kürtçe şiir kitabı hazırlığında olan Celal Altun, şiirlerini hazırlarken Emine Şenyaşar’dan etkilendiğini söyledi. Nöbet eyleminin başladığı ilk günlerde yargılandığı bir dosya kapsamında gittiği Urfa Adliyesi önünde ilk defa Emine Şenyaşar’ı gördüğünü söyleyen Altun, anne Şenyaşar’ın yaktığı ağıtların günlerce kulaklarında çınladığını ifade etti. Emine Şenyaşar’ın yaşadığı acı, haksızlık ve verdiği mücadeleden etkilenen Altun, anne Şenyaşar için 3 şiir kaleme aldı.
Ne yazılsa az kalır
Şenyaşar ailesine yapılan zulme herkesin kendi dilinde, elinden geldiğince destek sunması gerektiğini ifade eden Altun, “Annenin çektiği acıyı anlatmak için ne yazılsa azdır ancak aileye desteğimi sunmak için şiir yazabildim. Anne 328 gündür adliye kapısında adalet bekliyor. Eşi ve 2 oğlu katledildi bu tarifi imkansız bir acıdır. 4 mevsimdir adliye binası önüne geliyor, toprağın altında adalet aradı. Bu günlerde kar altında adalet arıyor. Bir anne soğuk kaldırımda oturmuş oğlunu bekliyor” ifadelerini kullandı.
Yalnız bırakmamalı
Adalet talebi olan herkesin Emine Şenyaşar’a destek olması gerektiğini ifade eden Altun, “Ziyaret edecek imkanı olmayan kişiler yazacakları yazılar, şarkı sözleri, şiirlerle anneye desteklerini gösterebilirler. Anneyi bir an olsun yalnız bırakmamak önemli. Umarım bir an önce adalet sağlanır, annenin acısı bir nebze de olsa azalır” dedi.
Altun’un Emine Şenyaşar için kaleme aldığı “Were dayê were” şirinin sözleri şöyle:
Were dayê were
“Were dayê were
Were bavê min were
Werin werin
Hûn jî werin xwîşk û birano
Hûn jî werin…
Di mistên xwe de bînin
Axa gorên hemû goristanan
Bi ser serê vî kur û birayê xwe de kin
Bînin,
Ka bînin
Kevirên kevirlêketiyan bînin
Li wî dilê min bixînin
Bînin,
Ka bînin
Xweliya xwelîseran bînin
Tê de bişewitînin
Vê cesta ji kul û derdan riziyayî
Bînin
Ka bînin li ser milan,
Binax bikin
Li çiyayên qiblegeha min
Bînin ka bînin êşên min
Werin hogirno werin
Hela bibêjin ji min ê birîndar e
Ma tê jiyîn
Li welatê agir lê dibare
Ma wê çitonî tîbûna min bişikîne
Ava gelê mirî
Werin hevalno werin
Binêrin! Binêrin!
Ji asîman
Roj bi ser axa me de
Ji tîrêjên xwe agir dibarîne
Weke bêje “hûn ne sayesin.”
Li ser ava çemê Dîcle û Feratê
Teysok li rûyên me dikenin
Wek tinazên xwe bi me bikin.
Ma ez ê çitonî neçim, negirîm, neqîrim
Û
Gilî û gazinên xwe li rûyên xwedêyan
Heta bi ser xwe de nekim
Xwîna sor têre têr,
Ma qet danakeve
Ew hêst û rêka min
Ewran jî şîn danî ye
Reş girêdane
Û
Hêsran dibarînin
Li ser me Kurdan.
Stêrk şerm dikin
Û
Dixujikîn
Ji bo nebînin ew dek û dolaban
De bêje dayê
De bêje bavo
De bêje xwîşkê
De bêje birako
De bibêjin ji min re!
Ez xwe di çemên
Xwîn jê diherike de nekujim
Lê çi bikim?
Ka hûn werin ji min re bibêjin.”
(MA / Emrullah ACAR)