Metal toplu iş sözleşmelerinde, sendikalar ile MESS arasında imzalanan sözleşmeyi kabul etmeyerek direnişe geçen Çimsataş Metal Fabrikası işçileri, sözleşmenin kendilerine sorulmadan imzalandığını belirterek, “Sendikalar bizi sattı!” dedi.
Metal toplu iş sözleşmelerinde, sendikalar ile Türkiye Metal Sanayiciler Sendikası(MESS) arasında imzalanan Toplu İş Sözleşmesi’ni(TİS) kabul etmeyen işçiler, direnişe geçti. Mersin’de Çimsataş Metal Fabrikası‘nda sözleşmenin kabul edildiğini öğrenen işçiler, 12 Ocak’tan beridir direnişte. Konuştuğumuz Birleşik Metal-İş üyesi işçi Adnan Bozdoğan, başta bağlı oldukları Birleşik Metal-İş Sendikası olmak üzere, anlaşmayı imzalayan bütün metal sendikalarının, işçileri sattığını söyledi.
İşçiler, Çimsataş Metal Fabrikası önünde açıklama yaptı.
“İnsanca yaşayabileceğimiz bir ücret istiyoruz”
Genel grev kararı alarak, fabrikadaki üretimi durdurduklarını söyleyen işçiler, “bizim birçok sorunumuz var ama sorunlarımızı anlatmaya cümleler yetmez. Bizim genel olarak talebimiz; İnsanca yaşayabileceğimiz bir ücret, sağlıklı iş ve yaşam koşulları” dedi.
Bir vardiyada 5 milyon TL!
Patronlarının mesaj atarak kendilerini tehdit ettiğini belirten işçiler, “Bir vardiyada 5 milyon TL kazandırıyormuşuz biz bu fabrikaya. Bir vardiyada 5 milyon TL kazandırıyorsak, biz de üretimden elde edilen kardan hakkımızı istiyoruz” diye belirtti.
“Sefalet zammını kabul etmiyoruz”
TİS’i imzalayan sendikalara seslenen işçiler, şöyle devam etti: “Bizi hiçe sayan başta kendi sendikamız Birleşik Metal-İş sendikası olmak üzere, diğer metal sektöründe bulunan sendikalara sesleniyoruz; Bizim bu haklı mücadelemizde yanımızda bulunmanızı istiyoruz. Biz metal işçileri olarak, bize reva görülen ‘sefalet zammı’nı kabul etmiyoruz.”
“Birleşik Metal-İş, sözleşmeyi işçilere sormadan imzaladı”
Direnişte olan işçilerden Birleşik Metal-İş üyesi Adnan Bozdoğan ile direnişe geçme süreçlerini konuştuk:
“Bağlı olduğumuz sendika ile işveren sendika 2 yılda bir toplu sözleşme sürecine giriyor. Bizim bir taslağımız oluyor, taslağımızı bağlı olduğumuz sendika, işveren sendika ile paylaşıyor ve pazarlık süreci başlıyor. Sözde, sözleşme işçiye sorulmadan imzalanmıyor fakat bizim bağlı olduğumuz Birleşik Metal-İş sendikası, bize sormadan yüzde 27 gibi bir zammı kabul etti ve sözleşmeyi imzaladı.
Sendikamıza böyle bir şey yapmamaları gerektiğini söyledik ve kabul etmedik. Bu duruma tepki olarak, toplanıp iş bırakmaya karar verdik. Yasal olmadığını söylediler. Biz başımıza ne geleceğini biliyoruz. Bedeli ne olursa olsun, biz bu yolun sonuna kadar gitmeyi düşünüyoruz.
25 arkadaşımızı işten çıkarttılar. Bunu yapacaklarını biliyorduk ama yaptığımızın arkasındayız. Bizim kendi hazırlamış olduğumuz ek protokolde baş sıraya geçmiştir, işten çıkartılan işçilerin tekrardan işe alınması ve işçi kıyımının olmaması. Umuyorum ki bir tek arkadaşımızın bile burnu kanamadan bu süreci atlatacağız.
“Sendikalar bizi sattı”
Hiçbir sendika işçilerin arkasında durmuyor. Gördüğünüz gibi şuan burada yalnızız. Sendikalardan hiç kimse yok burada. Bizi yok sayarak, sözleşmeyi imzalayan sendikaları bu saatten sonra biz de tanımıyoruz. Bunu yapmamalıydılar. Sendikalar işçileri sattı. Biz bağlı olduğumuz sendikalara aidat veriyoruz. Bizim hakkımızı korumak yerine, bizi istemediğimiz şartlara itiyorlar. Buna hakları yok.”