DİSK Araştırma Merkezi (DİSK-AR), “Pek çoğu hala güncel!”, “Pek çoğu hala acil!” diyerek 1980’deki DİSK, 7. Genel Kurul Kararları’nda yer alan asgari ücret ve vergi taleplerini hatırlattı: “DİSK on yıllardır bu talepler için mücadele ediyor!”
Asgari ücret net 4 bin 253 lira olarak belirlendi.
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun (DİSK) asgari ücret talebi 5 bin 200 liraydı.
Türk Lirası Dolar karşısında hız kesmeden erirken emekçinin belirlenen asgari ücretle geçinmesi olanaksız.
DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, belirlenen asgari ücretin dolar bazında 2021 asgari ücretinden düşük olduğuna ve bir işçinin asgari ücretle ailesine bakamayacağına dikkat çekmişti:
“2022 yılı asgari ücreti her sene olduğundan daha erken konuşulmaya başlandı. İktidar, muhalefet ve toplum asgari ücret konusunda beklenti içerisine girdi. Böylesi bir süreçte 2022 asgari ücreti net 4253 lira olarak açıklandı. Asgari ücretin yüzde kaç oranında arttığı değil, belirlenen bu rakamın bir işçinin ailesiyle birlikte geçimini karşılamaya yetmesidir. İçinden geçtiğimiz ekonomik kriz, Türk Lirasında yaşanan büyük değer kaybı ve yaşanan pahalılık dikkate alındığında bu rakamın bir işçinin ailesiyle bir yıl boyunca yaşayabileceği bir rakam olmadığı açıktır. Açıklanan bu ücretle geçinmek mümkün değil. 2022 için belirlenen artışın büyük bir bölümü pahalılık nedeniyle uygulanmaya başlamadan yok olup gitti. Kalanı da birkaç ay içerisinde eriyip gidecek. Dolar bazında karşılaştırmayın deniyor ama karşılaştırmak önemli. Geçen yıl asgari ücret belirlendiğinde 2021 yılı asgari ücreti dolar olarak 386 dolardı ama bu yıl ilk belirlendiğinde 274 dolardı. Şimdi daha da aşağılara düştü. Bunun anlamı Türkiye’de yoksullaşma ve gelir kaybını ortadan kaldıracak bir asgari ücret belirlenmiş diyemeyiz”
DİSK Araştırma Merkezi (DİSK-AR), DİSK’in 1980 yılında asgari ücret ve vergi taleplerini paylaşarak hala geçerli olduğunu vurguladı. 41 yıl önceki taleplerin bugün hala geçerli olması, bu talepler için sürdürülen mücadelenin kat ettiği yol açısından oldukça düşündürücü…
DİSK 7. Genel Kurul Kararları
-Anayasa’daki “herkesin kamu giderlerine mali gücüne göre katılması” ilkesi hayata geçirilmelidir.
-Gelirler vergisi dilimleri ve bunlara uygulanan oranlar yeniden düzenlenmeli, ülkedeki enflasyon hızına göre değişen vergi tarifleri getirilmelidir.
-Mali Denge Vergisi ve Damga Vergisi kaldırılmalıdır.
-Başta toprak gelirleri olmak üzere tüm gelirler etkin bir artan oranlı (müteraki) vergi sistemine tabi tutulmalıdır.
-Asgari ücret vergi dışı tutulmalı, diğer emekçilere uygulanan vergi muafiyeti de bu düzeyde olmalıdır.
-Ücretlilerin vergi tarifesinin enflasyonla aşınması önlenmelidir.
-Ücretler ile yıllık beyanname verenler ayrı tarifeden vergilendirilmelidir.
-Kıdem tazminatı, ihbar tazminatı ve her türlü işten çıkarma, çıkarılma tazminatlarından vergi kesilmemelidir.
-Fazla çalışma ücreti, aile yardımı niteliğindeki sosyal yardımlar vergi dışı bırakılmalıdır.
-Ücretlilere yılda 50,000 TL’den az olmamak koşulu ile net ücretlilerin yıllık tutarının yarısı kadar kira indirimi uygulanmalıdır.
-İhracatta vergi iadesi, Gümrük muafiyeti, vergi borçlarının affı, yatırım indirimi gibi sermayeye tanınan tüm vergi ayrıcalıkları dahil ücretliler dışındaki vergi mükelleflerine tanınan ayrıcalıklar tümüyle kaldırılmalıdır.
-Vergi denetimi güçlendirilmeli, vergi kaçakçılığı önlenmelidir.