Küresel Hemşireler Birliği (GNU) ile İlerici Enternasyonal tarafından koordine edilen, 2,5 milyondan fazla sağlık çalışanını temsil eden 28 ülkeden hemşire sendikaları, Kovid-19 suçlularına karşı birleşiyor.
Aralarında ABD, Brezilya, Kanada, Hindistan, Kenya, Yunanistan, İrlanda, Avusturalya, İsrail, Yeni Zelanda, Portekiz ve Filipinlerin de aralarında bulunduğu 28 ülkeden 2,5 milyon sağlık çalışanını temsil eden Küresel Hemşireler Birliği, büyük ilaç şirketleri ve onları destekleyen hükümetleri Birleşmiş Milletler Mahkemesi’ne veriyor.
Hemşire sendikaları BM Beden ve Ruh Sağlığı Özel Raportörü Dr. Tlaleng Mofokeng’e hitaben yaptıkları şikayette taleplerini dile getiriyorlar.
Dünya Ticaret Örgütü’nün Covid-19 pandemisini sonlandırmaya yardımcı olacağını düşündüğü teklifinin büyük ilaç şirketleri ve onları destekleyen hükümetlerin tutumu nedeniyle hayata geçirilemediğini belirten hemşire sendikaları, bu durumun hemşirelerin, sağlık çalışanlarının ve hastaların haklarının açık ihlali olduğunu belirtiyorlar.
Dünya Ticaret Örgütü ilaç şirketlerinin üretmiş oldukları ilaçların patentlerinin korunmasından geçici olarak feragat etmelerini öneriyor. Böylelikle yoksul ülkeler Covid-19 ilaçlarının kolaylıkla üretimini gerçekleştirme olanağına sahip olarak kitlesel aşılama gerçekleştirilebilecek ve pandemi kontrol altına alınabilecek.
Ancak Avrupa Birliği, Birleşik Krallık, İsviçre, Norveç ve Singapur hükümetleri büyük ilaç şirketlerinin çıkarlarını korumak için Dünya Ticaret Örgütü’nün söz konusu teklifinin gerçekleşmesine olanak tanımıyor.
Söz konusu hükümetler ve büyük ilaç şirketlerini Covid-19 suçluları olarak tanımlayan Küresel Hemşireler Birliği, Covid-10 aşılarının patent korumasından geçici olarak feragat etmeyi kabul etmedikleri için acil bir soruşturma yürütülmesini talep ediyorlar.
Küresel Hemşireler Birliği ve İlerici Enternasyonal bu talep doğrultusunda bir imza kampanyası da başlatmış bulunuyor. Her iki örgütlenmenin web sayfalarından imza kampanyasına katılabilmek mümkün. 100 bin imza toplandığında dilekçe BM İnsan Hakları Konseyi’ne iletilecek.
Söz konusu dilekçede şu ifadeler yer alıyor:
“AB, Birleşik Krallık, İsviçre, Norveç ve Singapur’a karşı verdikleri mücadelede hemşirelerin yanındayım. Bu hükümetler, sayısız can kaybına yol açan daha hızlı bir küresel aşı sunumunu engellemek için soruşturulmalıdır.”
İmza kampanyasına katılmak için: