Danıştay, kamusal alanda cep telefonuyla video çekilmesini engelleyen Emniyet genelgesinin yürütmesini durdurdu.
Danıştay 10. Dairesi, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün polislerin görüntülerinin alınmasını yasaklayan genelgesini durdurdu. Karar oybirliğiyle alındı. Söz konusu genelgenin haberleşme ve basın hürriyetini kısıtladığı vurgulanarak, temel hak ve hürriyetlerin sadece kanunla sınırlandırılabileceği belirtildi.
Kararda şu ifadelere yer verildi:
“Söz konusu genelge ile getirilen düzenlemelerin temel hak ve hürriyetlerden olan haberleşme hürriyeti ile basın hürriyetine yönelik kural ve sınırlamalar getirildiği anlaşılmıştır. Bu haliyle yasa organının tasarrufu niteliğindeki kanun yerine yürütme organına dahil Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından genelge niteliğinde bir düzenleme ile temel hak ve hürriyetlere sınırlama getirilmesinde Anayasa’ya uyarlılık bulunmamaktadır.”
İptal istemi henüz karara bağlanmadı
Yürütmenin durdurulması kararı sonrası, genelge uygulanamayacak.
Danıştay 10. dairesi, genelgenin iptal istemini ise daha sonra karara bağlayacak.
Öte yandan karar tutanağında, yürütmeyi durdurma kararının 15 Eylül 2021’de verildiği görüldü.
Emniyet Genel Müdürlüğü, Nisan 2021’de yayımladığı genelgeyle kamusal alanda, “polislerin görevlerini yaparken” ses ve görüntü kaydının alınmasını engellemek istemişti. Emniyet Genel Müdürü Mehmet Aktaş’ın imzasıyla yayınlanan genelgede gerekçe olarak “özel hayatın gizliliğinin ihlali” gösterilmiş ve ses ve görüntü kaydı alınmasının, ‘kolluk personelinin görevini yapmasını engellediği’ iddia edilmişti.
Emniyetin genelgesine büyük tepki yağmış, basın ve meslek örgütlerinden, siyasi partilere kadar pek çok kurum kuruluş açıklama yaparak genelgenin basın ve ifade özgürlüğüne engel olacağını ifade etmişlerdi. Genelgenin sansür kılıfı kullanılarak, kolluk güçlerinin kötü muamelesini gizleme amacı taşıyan genelgenin Anayasa’ya aykırı olduğu vurgulanmıştı.