Yayınladıkları ortak bildiri ile iş insanı Osman Kavala’nın serbest bırakılması çağrısında bulunan 10 büyükelçi, çağrıldıkları Dışişleri Bakanlığı’nda “Kavala serbest bırakılmazsa Türkiye’nin ağır yaptırımlarla karşılaşması kaçınılmaz” mesajını verdi.
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Gezi eylemlerinden itibaren “Türkiye’nin Soros’u” diye hedef gösterdiği Kavala 14 yıldır tutuklu.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) 10 Aralık 2019 tarihinde Kavala’nın ‘derhal serbest bırakılması’na hükmetmiş, söz konusu tutukluluğun hak ihlali olduğunu açıklamıştı.
ABD, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İsveç, Kanada, Norveç ve Yeni Zelanda büyükelçiliklerinin ortak açıklamasında AİHM kararı hatırlatılarak “Osman Kavala’nın derhal serbest bırakılmasının sağlanması için Türkiye’ye çağrıda bulunuyoruz” denmişti.
Söz konusu açıklamaya Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, TBMM Başkanı Mustafa Şentop ve AKP Sözcüsü Ömer Çelik’ten tepki gelmişti. Büyükelçiler Dışişleri’ne çağrılmıştı.
Bakan yardımcısı Kaymakçı: Sizin de uygulamadığınız AİHM kararları var
DW Türkçe’den Hilal Köylü’nün aktardığına göre Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin haziranda AİHM’in Kavala ile ilgili kararlarını uygulamaması halinde Türkiye’ye yönelik ihlâl prosedürü başlatacağını hatırlatan büyükelçiler, konseyin bir ay sonra AİHM’e başvuracağını ve Türkiye üzerindeki baskının artırılmasını isteyeceği bilgisini de Dışişleri Bakanlığı yetkilileriyle paylaştı.
Büyükelçileri Dışişleri Bakanlığı’nda ağırlayan bakan yardımcısı Faruk Kaymakçı’nın, ortak açıklamadan duyulan rahatsızlığı şu sözlerle dile getirdiği belirtildi: “Davayla ilgili ortak açıklama yöntemi akıllıca değil. Davayı siyasallaştırıyorsunuz. Yürüyen bir yargı sürecine müdahale ediyorsunuz. Kabul edilemez. Sizin de uygulamadığınız AİHM kararları var. Sergilediğiniz tavırla kendinize ve ülkenize karşı olumsuz bir algıya neden oluyorsunuz. Sorumlu hareket etmiyorsunuz.”
“Kavala serbest bırakılmazsa Türkiye’nin ağır yaptırımlarla karşılaşması kaçınılmaz”
DW’ye konuşan büyükelçiler Türkiye’de ‘hukukun üstünlüğü ilkesinin ihlâl edildiğini ve Kavala’nın tutukluluğunun hukuk dışı olduğuna ilişkin görüşlerinden geri adım atmayacaklarını’ söyledi.
Büyükelçiler şunları kaydetti: “Biz görevimizi yapıyoruz, yapmayı da sürdüreceğiz. AİHM kararları bağlayıcıdır. Türkiye’ye yükümlülüklerini hatırlatıyoruz. AİHM kararı gereği Kavala serbest bırakılmalı. Türkiye, Kavala’yı neden serbest bırakmadığını açıklamak zorunda. Kavala serbest bırakılmazsa Türkiye’nin ağır yaptırımlarla karşılaşması kaçınılmaz.”
Avrupa Konseyi’nden Ankara’ya ulaşan bilgilere göre Bakanlar Komitesi’nin gündeminde AİHM kararını yerine getirmediği gerekçesiyle Türkiye’yi AİHM’e şikayet etmek de var.
Avrupalı diplomatik kaynaklar, Türkiye’nin imajının bu süreçte ciddi zarar göreceğini söylerken Türkiye’nin Avrupa Konseyi’nin kurucu üyelerinden biri olduğunun unutulmamasını istedi.
Ne olmuştu?
Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İsveç, Kanada, Norveç ve Yeni Zelanda Büyükelçilikleri, “Osman Kavala’nın Dört Yıldır Tutuklu Bulunmasına İlişkin Açıklama” başlığı ile ortak bir bildiri yayınlayıp Kavala’nın serbest bırakılmasını istemişti. Açıklamanın ardından Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, TBMM Başkanı Mustafa Şentop ve AKP Sözcüsü Ömer Çelik tepki göstermişti.
Büyükelçilerin yayınladığı açıklama şu şekilde:
Osman Kavala’nın Dört Yıldır Tutuklu Bulunmasına İlişkin Açıklama
Osman Kavala’nın tutuklanmasının üzerinden dört yıl geçti. Davanın, farklı dosyaların birleştirilmesi ve beraat kararından sonra yeni davaların yaratılması yoluyla sürekli geciktirilmesi, Türk yargı sisteminde demokrasiye saygıyı, hukuk devleti ve şeffaflık ilkelerini gölgelemektedir.
Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İsveç, Kanada, Norveç ve Yeni Zelanda Büyükelçilikleri olarak Türkiye’nin uluslararası yükümlülükleriyle ve milli kanunlarıyla uyumlu şekilde, bu davanın adil ve hızlı biçimde sonuçlandırılması gerektiği kanısındayız. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin bu husustaki kararları doğrultusunda Osman Kavala’nın derhal serbest bırakılmasının sağlanması için Türkiye’ye çağrıda bulunuyoruz.