Türkiye, Arnold & Porter Kaye Scholer isimli lobicilik firmasıyla Türkiye’nin F-35 programına katılımı için lobicilik faaliyeti yürütmesini öngören anlaşmayı bir yıl daha uzattı.
Türkiye’nin Rusya’dan S-400’leri satın alması üzerine ABD ve NATO S-400’lerin NATO sistemleriyle uyumlu olmadığı ve bazı gizli bilgilerin Rusya’nın eline geçebileceği gerekçesiyle Türkiye’ye tepki göstermişti.
Türkiye’nin S-400’leri satın almasıyla ABD 2019 yılında, Türkiye’yi proje ortağı olduğu F-35 savaş uçaklarının üretim sürecinden çıkarttığını duyurmuştu.
Erdoğan bu gelişmelerin ardından “F-35’te yaşananlar kararlığımızı artırdı, inşallah kendi savaş uçağımıza kavuşacağız” açıklaması yapmıştı.
S-400’lerin ABD açısından önemini bilmesine karşın uluslararası ilişkilerini elindeki kozlarla düzenlemeye çalışan Tayyip Erdoğan, F-35 savaş uçaklarından da vazgeçmiyor.
Türkiye’nin ABD tarafından F-35 üretim sürecinden çıkartılmasına rağmen AKP, ABD’deki bir lobicilik firmasıyla anlaşarak ABD’nin F-35’lerle ilgili ambargosunu aşmaya çalışıyor.
Reuters haber ajansında yer alan bilgiye göre Türkiye, Arnold & Porter Kaye Scholer isimli şirketle Türkiye’nin F-35 programına katılımı için lobicilik faaliyeti yürütmesini öngören anlaşmayı bir yıl daha uzattı.
Ajans, haberi kamuoyuna yeni açılan bir ABD Adalet Bakanlığı belgesine dayandırıyor.
Washington DC merkezli Arnold & Proter’la imzalanan 1,5 milyon dolar değerindeki “stratejik ve yasal danışma hizmetleri” sözleşmesi, Ağustos 2022’ye kadar geçerliliğini koruyacak.
Belge, 20 Eylül’de kamuoyunun erişimine açıldı. Yasalara göre lobicilik faaliyeti yapan hukuk firmaları, bu kapsamdaki uluslararası anlaşmaları kamuoyuna açıklamak durumunda.
Türkiye, firmayla ilk anlaşmasını Şubat ayında altı aylık sözleşme imzalayarak yapmıştı.
Sözleşmede, “Arnold & Porter’ın Türkiye’nin Ortak Savaş Uçağı Programı’nda kalabilmesi için strateji önerilerinde bulunması ve karışık jeopolitik ve ticari faktörlerin ele alınması” öngörülüyor. Firmanın “Türkiye’nin uluslararası önemde ve değerli bir ortak olarak programda kalmasının diğer ülkelerin de çıkarına olacağını anlatması” planlanıyor.
Firmanın Türkiye ile çok uzun süredir lobicilik ilişkisi var.
F-35 programında İngiltere ve Kanada da bulunuyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu için gittiği New York’ta gazetecilere açıklamalarda bulunmuş ve F-35 program konusunda ABD’nin verdiği sözü tutmadığını belirtmişti:
“Bakın biz F-35’leri aldık, 1 milyar 400 milyon dolar ödeme yaptık ve bu F-35’ler bize teslim edilmedi. Amerika önce bunu bir defa halletmeli. Bize S-400 konusunu bahane edip F-35’leri vermemek, her şeyden önce bir defa devletler arası ilişkilerde, ne diplomasi noktasında bir kimlik ortaya koymadır.”
S-400 hava savunma sisteminin NATO güvenlik sistemiyle uyumlu olmadığı gerekçesiyle Türkiye’nin Rusya’dan S-400 almasına başından beri karşı çıkan ABD’nin tutumu dikkate alındığında, lobicilik faaliyeti yürüten bir şirketle anlaşarak Türkiye’nin ABD’nin F-35 ambargosunu aşmasının mümkün olmadığı görüşü dış politika uzmanlarının çoğunun ortak görüşü.