Hindistan’da çiftçiler, Başbakan Narendra Modi’nin aşırı sağ hükümeti tarafından yürürlüğe konan emek ve çiftçi karşıtı reform yasasına karşı Uttar Pradeş eyaletinde eylem düzenledi.
Hindistan’da yüz binlerce çiftçi ülkedeki yeni tarım reformunu protesto etmek üzere son ayların en büyük eylemini düzenledi. 240 milyonluk nüfusuyla ülkenin en kalabalık eyaleti olan Uttar Pradeş’te düzenlenen eylemde Başbakan Narendra Modi hükümetinden yeni tarım yasasını geri çekmesi talep edildi. Çiftçi sendikaları ve birlikleri tarafından önceki gün Muzaffarnagar kentinde düzenlenen eyleme yarım milyondan fazla çiftçi katıldı.
‘Mesajımız çok net’
Yeni Yaşam’da yer alan habere göre çiftçi hareketi liderlerinden Rakesh Tikait en önemli ekonomik faaliyetin çoğunluğu tarım olduğu eyalette kent kent, kasaba kasaba dolaşarak Modi’nin “çiftçi karşıtı” olduğu mesajını yayacaklarını ve protestolarını yoğunlaştıracaklarını açıkladı. Bir başka çiftçi hareketi lideri Balbir Singh Rajewal ise “Mesajımız çok açık – ya yasayı geri çekersiniz ya da önümüzdeki yıl yapılacak olan eyalet seçimlerinde yenilgiyle yüzleşirsiniz” dedi.
Son sekiz aydır on binlerce çiftçinin başkent Yeni Delhi’ye giden kara yolunun kenarında kamp kurarak eylem yaptığı ülkenin en uzun çiftçi protestosunda geçen yıl eylül ayında yürürlüğe giren uygulamanın kaldırılması isteniyor. Yeni yasa çiftçilerin ürünlerini hükümetin düzenlemelerine tabi olan kabzımal ve toptancıların aracılığı olmaksızın doğrudan büyük alıcılara satma hakkı veriyor. Hükümet bu uygulamanın çiftçileri özgürleştireceği ve daha iyi fiyat almalarını kolaylaştıracağını savunuyor. Ancak çiftçiler bu yasanın büyük parekende devleri ile gıda imalatçılarına karşı pazarlık gücünü kıracağı ve geçim kaynaklarını kurutacağı görüşünde.