TİHEK’in hazırladığı rapora göre Ankara Saray Çocuk Evleri Sitesi Müdürlüğü’nde 21 çocuğun kayıp olduğu ortaya çıktı.
Kapalı kutu olan cezaevleri ve nezarethaneler gibi çocukların barındığı kurumlarda yaşananlar ancak Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK) raporlarıyla ortaya çıkıyor. TİHEK’in ziyaret ettiği Ankara Saray Çocuk Evleri Sitesi Müdürlüğü’nde 21 çocuğun kayıp olduğu ortaya çıktı.
BirGün’den Dilan Esen’in haberinde yer aldığı üzere üyelerini AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın atadığı TİHEK, Ankara Saray Çocuk Evleri Sitesi Müdürlüğü’ne yaptığı ziyarete ilişkin raporunu 9 Mart’ta yaptığı toplantıda hazırladı.
Saray Çocuk Evleri Sitesi Müdürlüğü’nün iki katlı 27 ev ve 1 idari binadan oluştuğu belirtilen rapora göre evlerin 23 tanesi çocukların barınması için kullanılıyor. 13-18 yaş arasındaki kız çocuklarının kaldığı kurumun kapasitesi 160 kişilik ancak müdürlükte kapasitesinin üzerinde, 260 çocuk barınıyor.
Rapora göre TİHEK üyelerinin ziyareti gerçekleştirdiği gün müdürlük yetkilileri, 21 çocuğun kurumdan kaçtığını bildirdi. Gerekli yazışmaların ve sürecin devam ettiğine değinilen raporda, çocuk şube polisleri ile sürekli iletişim halinde olunduğu belirtildi.
Ayrıca kuruma ilişkin TİHEK’in 2018 yılında hazırladığı raporda da 11 çocuk kaçak olarak kaydedildi.
Kaçak sayısı değişiyor
Açık kapı sistemi kullanılan kurumda kalan çocuklar okul, hastane ya da ailelerinin yanına gidebiliyor. Kurumdan kaçan ve akıbetleri bilinmeyen çocuklara ilişkin Saray Çocuk Evleri Sitesi Müdürlüğü Müdür Yardımcısı, kaçak çocuk sayısının her geçen gün değiştiğini söyledi. Kaçak sayısının artıp azalabildiğini aktaran Müdür Yardımcısı, çocuğun en fazla 6 ay kaçak kalabildiğini belirtti. Açık kapı sistemiyle ilgili de bilgi veren Müdür Yardımcısı, şöyle konuştu: “Burası çocukların evi, cezaevi ya da kapalı tutuldukları bir yer değil. İstedikleri zaman okula, şuraya buraya gidebiliyorlar. Evde nasıl anneden ve babadan izin alıp çıkabiliyorlarsa burada da yönetimden ya da grup sorumlusundan izin alıp çıkabiliyorlar dışarıya. İzinli ya da izinsiz dışarı çıkabiliyorlar. Evde çocuğun üzerine kapıyı kilitleyip tutamayacaksanız burada da bir güvenliğimiz var ama dışarı çıktıklarında dönmedikleri zaman kaçak sayılıyorlar.”
260 çocuğa 69 tablet
Öte yandan raporda dikkat çeken bir diğer veri de çocukların koronavirüs sürecinde uzaktan eğitimine erişimi konusunda oldu. TİHEK raporuna göre müdürlükte kalan 260 çocuğa uzaktan eğitim için yalnızca 69 tablet düştüğü ortaya çıktı. Bazı evlerde online eğitim derslerinin çakışması nedeniyle tablet kullanımında paylaşım sorunlarının yaşandığı belirtilen rapora göre bu sorunun giderilmesi için çocuklar akıllı telefonlarından ders takipleri yapıyor. Ayrıca telefonu olmayan ve tablet ihtiyacının çok olduğu evler için yeni tabletlerin alınacağı ifade edildi.
Müdürlükte çocuklara İl Müftülüğü tarafından görevlendirilen bir personel tarafından verilen ‘Değerler Eğitiminin’ salgın hastalık nedeni ile bu eğitime de ara verildiği belirtildi.
TİHEK tarafından kuruma şu tavsiyelerde bulunuldu:
“Merkezde kalan çocukların liseye kayıt işlemlerinde meslek lisesi yanında diğer eğitim kurumlarının da bilgi, yetenek ve ilgilerine göre değerlendirilmeye alınması, merkezin kapasite üstü hizmet vermesi ve yapılan mesleki çalışmaların yoğunluğu nedenleri ile merkez sosyal servis biriminde görevlendirilecek meslek elemanlarının sayısının artırılması yönünde girişimlerde bulunulması tavsiye edilmiştir.”