IŞİD karşı savaşan Ezidi kadınların direnişini beyaz perdeye taşıyan ve yönetmenliğini Eva Husson’un üstlendiği Güneşin Kızları filmi, “örgüt propagandası” kapsamında suç delili sayıldı.
Ezidi Kürt kadınların IŞİD’e karşı verdiği savaşı konu alan ve yönetmenliğini Fransız yönetmen Eva Husson’un üstlendiği Girls Of the Sun (Güneşin Kızları) filmi, “örgüt propagandası” kapsamında “suç” delili sayıldı. Malatya’nın Doğanşehir ilçesinde yaşayan Nazım Bayram adlı yurttaş, filmi 5 Mayıs’ta sanal medya hesabından paylaştıktan sonra hakkında başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alındı.
Emniyetteki işlemlerinin ardından serbest bırakılan Bayram hakkında 1 ay sonra hazırlanan iddianamede, film “örgüt propagandası” suçu kapsamında değerlendirildi. İddianame, Malatya 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilirken, davanın ilk duruşması 9 Eylül’de görülecek.
Somut delil sayıldı
İddianamede, filmde yer alan YPJ’lilerin (Kadın Savunma Birlikleri) YPG’nin (Halk Savunma Birlikleri) kadın kolu olduğu, 2012 yılında YPG’nin kadın tugayı olarak kurulduğu ve bu kapsamda PKK’nin uzantısı olduğu ileri sürüldü. Savcı, Bayram’ın yaptığı paylaşımı somut suç delili sayarak, cezalandırılmasını istedi.
“Güneşin Kızları” dünya prömiyeri 71. Cannes Film Festivali’nde yapıldı
Dünya prömiyerini 71. Cannes Film Festivali’nde yapan filmin başrolünde yer alan İranlı aktris Golshifteh Farahan, bir Kürt kadın taburunun başkomutanı Bahar’ı canlandırıyor. Mon Roi filmindeki rolüyle Cannes Film Festivali’nde en iyi kadın oyuncu seçilen Emmanuelle Bercot ise, filmde Mathilde isimli bir gazeteciyi canlandırıyor. Filmde YPJ, YJŞ gibi isimler telaffuz edilmiyor, ancak askeri üniformalar kullanılmış ve Şengal’deki bazı flamalara yer verilmiş. Dram, aksiyon ve gerilim sahneleriyle başlayan film, Fransız bir gazeteciyi canlandıran Emmanuelle Bercot’in (Mathilde) gözüyle anlatılıyor.
Film, IŞİD’in Şengal’e saldırması, katliam, kadınların esir alınması ve buna karşı savaşan kadınların zaferini perdeye taşıyor. Filmin konusu her ne kadar IŞİD’e karşı mücadele gibi görünse de odak noktası olan kadının iradesi, gücü ve zafere olan inancını irdeliyor. Kadın yönetmen Eva Husson, bunu da DAİŞ tarafından esir alındıktan sonra özgürlüğüne kavuşan Ezidi Bahar, şahsında beyaz perdeye yansıtıyor.
(Mezopotamya ajansı – MA / Barış Polat)