İzmir’de barış imzacısı akademisyenler tarafından kurulan İzmir Dayanışma Akademisi bünyesinde, “Monokritik” Youtube kanalı yayın hayatına başladı. Kanalın ilk yayını “Cezasızlık: Ayrıcalıklı Suçlar” videosu oldu.
Barış imzacısı akademisyenler tarafından 2016 yılında kurulan İzmir Dayanışma Akademisi (İDA), çalışmalarına bir yenisini daha ekleyerek bünyesinde Monokritik isimli Youtube kanalı kurdu.
Monokritik; toplumsal sorunlar hakkında araştırma ve raporlara dayanan videolar üretmeyi hedefliyor. Videolara demokratik kitle örgütleri, sivil toplum örgütleri ya da bağımsız araştırmacılar tarafından hazırlanan rapor ve çalışmalar kaynaklık edecek.
“Anlamak dönüştürmenin ilk adımıdır”
Monokritik, mottosunu “Anlamak dönüştürmenin ilk adımıdır” olarak belirlemiş. Bir basın metniyle yayın hayatına başladığını duyuran Monokritik ekibi, doğru bilgiye erişmek için sorunla mücadelenin bir parçası olan kurum ve kişilerle izleyiciler arasında bir köprü olmayı amaçladıklarının altını çiziyor. Monokritik, bir yandan akdemi, demokratik kitle örgütleri sivil toplum örgütlerinin geniş kesimleri ilgilendiren rapor, araştırma ve akademik yayınlara görünürlük kazandırmak istersen, diğer yandan da bilgiyi herkes için anlaşılabilir ve takip edilebilir kılmayı hedefliyor.
Monokritik’in ilk videosu: “Cezasızlık: Ayrıcalıklı Suçlar”
Monokritik’in yayın hayatına başladığı ilk video cezasızlık temalı oldu. “Cezasızlık: Ayrıcalıklı Suçlar” başlığını taşıyan video, Hafıza Merkezi ve TİHV’in “cezasızlık” sorununa odaklandıkları raporlarından yola çıkarak hazırlandı.
“Cezasızlık: Ayrıcalıklı Suçlar” videosunu izlemek için tıklayın…
Kanalın, Türkiye’nin yakın tarihi başta olmak üzere; 1915’ten 6-7 Eylül’e, 12 Eylül’den Sivas Katliamı’na, nefret cinayetlerinden işkence suçlarına kadar, yaşanan pek çok insan hakları ihlalinin, katliamların nasıl “cezasız” bırakıldığını çarpıcı bir şekilde anlatan videosuna; Yrd. Doç. Dr. Öznur Sevdiren’in Hafıza Merkezi için hazırladığı “Türkiye’nin Cezasızlık Mevzuatı” ve TİHV bünyesinde Hülya Üçpınar ve Aysun Koç tarafından kaleme alınan “Mevzuat ve Uygulamalar Işığında Cezasızlık Olgusu” raporları kaynaklık etti.
Cezasızlık kavramının AİHM içtihatlarında ilk kez 90’lı yıllarda OHAL bölgesindeki yaşam hakları ihlalleri için kullanılmasının bir tesadüf olmadığının, cezasızlığın ülkemiz için oldukça kadim ve can yakıcı bir sorun olarak varlığını sürdürdüğünün net olarak gözler önüne serildiği videoda TİHV, Hafıza Merkezi, İHD, ÇHD ve ÖHD temsilcilerinin görüşlerine yer verildi. Videoda TİHV’den Coşkun Üsterci, Hafıza Merkezi’nden Emel Ataktürk Sevimli, İHD’den Öztürk Türkdoğan, ÇHD’den Nergiz Tuba Aslan ve ÖHD’den Aysun Akşehirlioğlu cezasızlık olgusunun tanımını yapıp çarpıcı örneklerini sunarken cezasızlıkla mücadelenin yollarını da ele aldı.