Korkut AKIN yazdı – Kim bizim için ne diyorsa, onun için öyleyiz yaklaşımının şiiri diyebilirim Emin Şir’in “Gölgem Mürekkep Lekesi” için. Biz kendimizi de biliyoruz, ne dediğimizi de… Biz hep iyiden doğrudan güzelden yanayız; birileri aksini söylese de şiirimizin dizeleri kanıtlar.
Uzay boşluğunda dört buçuk milyar yıldır dönen dünyamız, eğer biz insanlar huzurunu bozmazsak bir bu kadar daha dönecek; tabii bizlerle birlikte. Dünyanın gözleri olsaydı, şöyle bir dönüp baksaydı insanlara, “şunun şurasında üç beş bin yıllık geçmişiniz var, ne demeye bozuyorsunuz rahatımızı” derdi.
İyi de insanlar hiç mi iyi bir şey yapmadı? Yaptılar tabii ki, hem de öyle güzellikler yaptılar ki, başka hiçbir canlı yapamazdı. Örneğin… konumuz gereği şiir yazdılar, şiir okudular, şiir yaşadılar.
Emin Şir’in şiiri, bende yeni ufuklar açıyor; her şiirde, her dizede, her sözcükte yeni bir anlam buluyor, yeni bir yaşama yelken açıyorum. Şair olmadığım, ama şiiri çok sevdiğim için de, “sözcükler yetersiz kaldığından” (Orhan Veli’nin, “kelimeler kifayetsiz”inden apararak) duygularımı aktaramıyorum. Salah Birsel, şiiri, bulundurduğu sözcükler kadar şiire girmeyen sözcükler olarak tanımlıyor. Ben “sözcük eksiltme sanatı” olarak görürüm şiiri, okurun beyninin tamamladığı.
“Saçlarınla sevişen rüzgâr”
Ilgıt ılgıt esen bahar yeli midir şairin burada dile getirdiği? Kim bilir, belki. Belki de çok farklı bir imgedir; tabii, şiirin tümünü ele alınca. Okurun o anki duygusudur belirleyici olan. Şair, kendince ete kemiğe büründürmüş ve salmıştır ortaya… Okur da kendince okumuş ve anlamlandırmıştır muhakkak. Kesişir yolları bir yerde kesinlikle. Anlamdaş olur, birbirlerinin coşkusunu yüceltirler birlikte.
Haklısınız, şiirin içinden bir dizeyi cımbızla seçip aldığınızda her yere, her anlama çekebilirsiniz. Bütünlüğünden de koparmış olursunuz, çoğunlukla. …yine cımbızlayayım, aynı şiirden: “yolları yıllara sordum yılları yollara”. Bu kez daha bir genişledi çevrenimiz, daha bir büyüdü dünyamız. Anlamı arttı hem şiirin hem bizim hissettiğimizin. “eski bir geceden yükselen şarkı / masaya düşen sessiz / yaralardandı”
“Çekilmişiz bir şarkının ahına…”
Kim bizim için ne diyorsa, onun için öyleyiz yaklaşımının şiiri diyebilirim Emin Şir’in “Gölgem Mürekkep Lekesi” için. Biz kendimizi de biliyoruz, ne dediğimizi de… Biz hep iyiden doğrudan güzelden yanayız; birileri aksini söylese de şiirimizin dizeleri kanıtlar.
Aklın, beynin ve bileğin birlikteliğini duyuyorum dizelerin tınısında. Birkaç kez art arda okudum aynı şiirleri, farklı günlerde. Günün gündemine uygun çizdi yolunu, ama hep aynı hedefe kilitlenmiş olarak. Bu, şairin başarısı.
“palamarı incelmiş bağlandığımız iskelenin / dalgalar yine başına buyruk / dudağında ıslığı kuru bir dalı / yontuyor bahar” birbiri ardına gelen derini-sığı iç içe geçmiş devletin organize suç örgütü ile bağlantısını işaret etmiyor mu sizce?
“içinden bulutlar geçen vazgeçilmez umutlarımız / ve yaralarımızla geçeceğiz ağır aksak bu mevsimin içinden / şarkılar söyleyeceğiz yine yıkılacak haneler viraneler / küçük küçük sevimli hikâyelere tav olacağız” zorlu ve uzun sezonun ardından hem lig hem kupa şampiyonluğunu kazanan Beşiktaş’ı (Adana Demirspor ile Giresunspor’u da) anlatıyor, yanılıyor muyum?
Bir selam da Cumartesi insanlarına yollamak gerekmez mi? “bir kepçe getirin Galatasaray meydanına / kocaman bir çukur kazın / hepimizi gömün oraya gitsin / ancak böyle kurtulursunuz bizden”. Emin Şir, direnen inatçı dizeleriyle, haksız mı?
Bir yılı çoktan geçen, etkili ve yetkililerin bırakın çözüm bulmayı hâlâ kandırmacaya sığınarak hepimizi evlere hapsettiği şu salgın günleri… “ekmekler evde yapılıyor örneğin devrimler evde / yoğurtlar konserler konserveler / martla birlikte kapıdan bakıyoruz nisana / resmi tarih önümüzden geçiyor / maskeli eldivenli”
Son söz her zaman ve hep sevginin: “biliyoruz aslında son sözü ateş söyler / kalbi yaralar geçmiş öğrendik / yol uzar evlere dağılmadan amenna / aşktan başka ne kalır ki külümde”
Hepsini, yani “Gölgem Mürekkep Lekesi”nin tüm şiirlerini aktarmak istiyorum yazıma. Ama istiyorum ki, siz de kendi dizelerinizi bulun aralarından ve bana da okuyun. Dinlemek de şiire dâhil.
Gölgem Mürekkep Lekesi
Emin Şir
Hayal Yayınları Şiir Dizisi
2021